منابع افسانهای که در طول تاریخ به مرور دربارهٔ او نوشته شدهاند، از زرتشت تاریخی فاصلهٔ بسیاری گرفتهاند. این نوشتهها، در بخشهای متاخر اوستا و کتب پهلوی بازتاب داشتهاند. زیرا دین اسلام پیام برابری و برادری داشت و مردم ایران از پرداخت هزینه های جنگ و مالیات سنگین و فقر و ظلم و ستم و تبعیض خسته شده بودند. وقتی حکومت اشکانیان ضعیف شد، جنگ میان فرمانروایان محلی برای به دست گرفتن حکومت شدت گرفت، یکی از این فرمانروایان اردشیر نوه ساسان بود.
تا دربارهٔ بناهای تاریخی شهر یا محل زندگی خود، پرس وجو کنند و تصویر مناسبی گردآوری کنند،دربارهٔ سوغاتی های شهر و استان خود تحقیق کنند و یا دستور العملی برای گردشگران بنویسید. 12- شهر جندی شاپور از چه لحاظ اهمیت داشت؟دانش پزشکی در آن شهر رونق داشت و پزشکانی از ایران و دیگر نقاط جهان در آن جا گرد آمده بودند. وانگهی نباید این نکته را فراموش کرد که همین مطالبی که به کتاب اصلی ملحق شدهاند، بسیار مهم هستند.
این الحاق از اوستا، هرآنچه را که با ستایشها و نیایشهای پیروان مزدیسنا پیوند دارد، در ۲۳ بخش یا کرده به آنان انتقال میدهد. هرچه از تاریخ میگذرد، وجه اساطیری منابع در خصوص زرتشت بیشتر میشود؛ تا آنجا که در برخی از منابع متاخر زرتشت فرا انسان و در زمره ایزدان پنداشته شده است. متون پهلوی بهجای مانده از دوران کهن، از وجود «فر» یا فروغ ایزدی زرتشت در سرآغاز خلقت خبر میدهد؛ از خلق «فروهر» یا جوهر حیات او در ۳۰۰۰ سال پیش از تولدش پرده برمیدارد و معتقد است این تنها تنگوهر یا تجسم مادی وی است که در زمان تولدش بهوجود آمده است.
«زرتشت کجا و کی زندگی کرد؟ ما نمیدانیم.» جملهای است از هرمان لومل که در کتاب «دین زرتشت»، چاپ سال ۱۹۳۰ میلادی، به چشم میخورد. با وجود تلاشهای زیادی که برای تعیین دقیق زمان و مکان زندگی زرتشت انجام گرفته است، تمام چیزی که محققان در این مورد در دست دارند، حدس و گمان است. در نوشتههای یونانی–رومی، اسلامی، مسیحی، اروپاییِ قرونوسطی و رنسانس و… نیز مطالبی در رابطه با زرتشت آمده است که البته تردیدهای جدی دربارهٔ درستی تاریخی آنها وجود دارد.
بنابراین امروزه اوستا را نه فقط به عنوان کتاب دینی زرتشتی، که بایستی به عنوان یک دانشنامه ملی ایرانیان باستان قلمداد کرد. در این دوران پرتره زرتشت نیز چند مرتبه نقاشی شد و معمولاً در آتشکدهها قرار میگرفت. برخلاف مینیاتورهای شاهنامه یا زرادشتنامه که صحنههای زندگی او را به تصویر میکشیدند، پرترههای رنگ روغن زرتشت را معمولاً به صورت ایستاده و به تنهایی نمایش میدادند. پرآوازهترین نقاشی رنگ روغن از زرتشت را منچرشاو فکیرجی پیثاوالا و پسرش سهراب بیثاوالا بر روی بوم پیاده کردهاند. این نقاشی به اندازهای معروف شد که به بخشی از مراسمهای مذهبی زرتشتیان بدل گردید. تأثیر طراحی ملکم از تندیس طاق بستان بر اثر پیثاوالا هم دیده میشود.۲۴۴ این آثار، در همان قرن ۱۹ از هند به ایران هم رسیدند.
پاسخ دادن به این سوال که زرتشت، زردشت یا زردهشت کیست، هزاران سال است که ذهن متفکران را در سراسر جهان به خود مشغول کرده است. زرتشت را با عناوینی چون اصلاحگری دینی، پیامبر ایران باستان، اولین فیلسوف جهان یا نخستین شاعر ایرانی میشناسند؛ اما همانگونه که او خود را در «گاتاها» معرفی میکند، ما نیز برای معرفی وی، به واژه «روحانی» بسنده میکنیم. درس چهاردهم مطالعات اجتماعی پایه چهارم ابتدایی با عنوان “سفری به شهر باستانی کرمانشاه” به بررسی جنبههای تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی این شهر میپردازد.
پیام دین اسلام برادری و برابری بود و وقتی عرب های مسلمان به قلمرو ایران حمله کردند و سپاه ساسانی را که به دلیل جنگ های متعدد ضعیف شده بود شکست دادند مردم نواحی مختلف ایران به تدریج اسلام را با آغوش باز پذیرفتند . زرتشت، یکی از نامهای برجسته تاریخ ایران باستان است که در باور رایج، بهعنوان پیامبر ایرانیان شناخته میشود. آیین «مزدیسنا» که برگرفته از تفکرات زرتشت است، پس از گذر هزاران سال همچنان پیروان خود را دارد و یکی از ادیان پذیرفتهشده کشور ایران محسوب میشود. در این مقاله، مختصر اطلاعاتی در خصوص زرتشت، تصویرگر میدان نبردی ابدی میان خیر و شر، به شما ارائه خواهیم داد. آوستا حاوی تعالیم دینی زرتشتی است و به عنوان مجموعهای از متون مقدس برای این دین معتبر است. این کتاب در زرتشتیان به عنوان منبع اصلی دینی و دستورات زرتشت پیروان شناخته میشود.
یشتها مجموعهای از ۲۱ سرود مذهبی در توصیف و ستایش عناصر مهم جهان از دیدگاه زرتشتیان و همچنین ادای دینی به خدایان کهن ایرانیان، همچون مهر و ناهید است. قدمت تمامی این سرودهها یکسان نیست و به دورههای مختلفی تعلق دارند. کتاب درسی، کاربرگهٔ شمارهٔ 9، مقوا و مداد رنگی برایدرست کردن نمودار خط زمان، تصاویری از آثار باستانی و جاذبه های گردشگری کرمانشاه،چند نمونه سوغات و صنای عدستی محل زندگی دانش آموزان.
زرتشت در طول تاریخ همواره شخصیت مورد توجهی بوده است؛ افراد گوناگون از تمدنها و فرهنگهای مختلف مانند یونانیها، رومیان، مسیحیان، مسلمانان و غربیها بسته به تصورات و اهداف خودشان، مطالبی به او نسبت دادهاند. در گاتاها زرتشت در جامه مرد خردمندی که خود را در یک مأموریت بزرگ میبیند، ظاهر میشود. او با قدمهای استواری به دنبال ایجاد تغییر است و به صورت شورانگیزی اطرافیان خود را به راستی فرا میخواند. او در این سرودهها، مردم را از پرستش دیوان که آنان را آفریده اهریمن و تباهکنندهٔ زندگی میبیند، بازمیدارد و به آنها وعدهٔ پیروزی نیکان را میدهد. مجموعه ای سنگ نبشته ها و سنگ نگاره های دوره ی ساسانیان در این مکان قرار دارد. ویسپرد یکی دیگر از بخشهای اوستا محسوب میشود که آموزهها و تعلیماتی را در خصوص جشنهای مذهبی زرتشتیان، اعمال روزانه آنها، نمازها و گهنبارها، در خود جای داده است.
این کتاب طی دورههای مختلف، توسط افراد گوناگون نگاشته شده است و تنها بخشی از سرودهای این کتاب را منتسب به شخص زرتشت میدانند. برخی پژوهشگران معتقدند که اوستا، برای مدتها مکتوب نبوده و بهصورت شفاهی از نسلی به نسل دیگر انتقال پیدا کرده است. در نظر عدهای نیز متون اوستا، باقیمانده از یک ادبیات غنی و شگفتانگیز محسوب میشود که بخش عمده آن در زمان حمله اسکندر از میان رفته است.
ثبت ديدگاه