قسمت پایانی «کمدی الهی»، «پارادیزو»، سفری آسمانی در 9 کره بهشت ​​است که در بینش دانته از امر الهی به اوج خود می رسد. هنگام صعود با ارواح مبارکه مختلفی از جمله متکلمان، مقدسین و مریم مقدس روبرو می شود. در «پارادیزو»، دانته لذت و رضایت نهایی را که از حضور در حضور خدا ناشی می‌شود، بررسی می‌کند.

کمدی الهی یکی از اولین کتاب‌های ادبیات ایتالیا است و از بزرگترین آثار در ادبیات جهان به‌شمار می‌آید و از زبان اول شخص است. دانته آلیگیری شاعر، فیلسوف، و اندیشمند ایتالیایی، متولد 1265 میلادی در  فلورانس است. دانته آلیگیری از کودکی درگیر جنگ و آشفتگی‌های سیاسی بین دو حزب پاپ و حزب سلطنتی ایتالیا بود. دانته در سال 1302 از سوی دادگاهی در فلورانس به سو‌استفاده از اموال دولتی محکوم شد، و برای دو سال از فلورانس تبعید شد، اما این حکم خیلی زود به حکمی دیگر تبدیل شد و آن هم دستور زنده سوزاندن دانته بود. این حکم باعث شد که دانته هرگز نتواند به شهرش فلورانس بازگردد. عده‌ای معتقدند که کمدی الهی دانته، در واقعا نمونه‌ی اغراق شده‌ای از زندگی خودش در تبعید است.

در دوزخ و برزخ راهنمای او «ویرژیل»، شاعر ایتالیاییست که چند قرن پیش از دانته زندگی می‌کرده، و در بهشت راهنمای او بئاتریس است که زنی رویاهای او بوده. بئاتریس زنی معمولی بوده که دانته به او عشق می‌ورزیده ولی او را تنها چند بار ملاقات کرده. کمدی الهی سه گانه ایست از دانته آلیگیری شاعر و نویسنده ی ایتالیایی که طی 13 سال آن را نوشته است. این کمدی ها سفری خیالی دانته به دوزخ، بهشت و برزخ می باشد. کمدی الهی، شاهکار ادبی دانته آلیگیری در سه بخش (دوزخ، برزخ و بهشت) سروده شده است که می‌تواند نمادی از تثلیث مقدس و معنای عدد 3 در مسیحیت باشد.

دانته در این سفر نماد انسان است، با تمام نادانسته‌ها و محدودیت‌هایش از آنچه که در سفر می‌بیند و خصوصیات و مختصات هر کدام می‌گوید. در این مسیر دانته با شخصیت‌های بزگ تاریخی مانند ابن سینا، اقلیدوس، اسکندر مقدونی و هومر برخورد می‌کند. مجموعه کتاب های کمدی الهی، که شامل عناوین دوزخ، برزخ و بهشت می شود، روایتی بلند در قالب شعر است که نگارش آن، در سال 1304 میلادی آغاز شد و تا یک سال قبل از مرگ دانته، یعنی در سال 1321 میلادی به طول انجامید. دانته آلیگیری شاعر ایتالیایی متولد قرن سیزده میلادی، این مجموعه را به صورت قسمت‌های سه‌گانه دوزخ، برزخ و بهشت در قالب صد سرود به نظم درآورده است. در ابتدای قسمت دوزخ، یک سرود اضافی وجود دارد که می‌توان آن را به‌عنوان مقدمه‌ای برای همه مجموعه کمدی الهی قلمداد کرد.

طبقه نهم، یعنی طبقه ظلمات و سرمای مطلق، مخصوص بدترین دسته از تمام گناهکاران یعنی خیانتکاران است. این ظلمات و سرما مظهر انکار محبت و عشق از سوی گناهکاران است. در مرکز این طبقه شیطان، بزرگترین مظهر خیانت به خداوند جای دارد و گناهکار بزرگ بعدی در این طبقه، یهودا است که به حضرت عیسی (ع) خیانت کرد. در سال ۱۳۰۲ در دادگاه حکم به اختلاس مالی او دادند و به جرائم سنگینی چون پرداخت پنج هزار فیورینو جریمه و دو سال تبعید از فلورانس و محرومیت همیشگی از حقوق مدنی محکوم کرد. به دنبال همین مسائل بعدها او هم در سیاست زادگاه خود عاملی مؤثر بود اما در نهایت به آوارگی و پریشانی زندگی خود منجر شد.

این بازآفرینی هنرمندانه و فلسفی به کلیدی تبدیل شده که تمدن غرب مدت‌ها به‌دنبالش بوده تا قفل رمز و راز هویت خویش را با آن بگشاید. کمدی الهی (دوزخ)، قسمت اول از سه‌گانه‎ی کمدی الهی، شاهکار دانته آلیگیری شاعر و نویسنده‌ی ایتالیایی است. در کمدی الهی (دوزخ) همراه دانته و راهنمایش ویرژیل به دوزخ سفر می‌کنیم. دانته در طبقه اول دوزخش اشخاصی مانند بوعلی سینا و صلاح‌الدین ایوبی را ملاقات می‌کند و هم‌چنین بزرگانی چون ارسطو و هومر که در نوع خود تجربه‌ای بی‌نظیر به حساب می‌آید.