در مهرماه سال ۱۳۹۸ «نشان عالی هنر برای صلح» بهپاس بیش از نیمقرن تلاش در اعتلای فرهنگ و ادب پارسی به محمدرضا شفیعی کدکنی اهدا شد. نزار قبانی در ۲۱ مارس ۱۹۲۳ در دمشق، پایتخت سوریه، به دنیا آمد. او را میتوان پرنفوذترین شاعر عرب و از سرآمدان ادبیات ملل دانست. مجموعه نامه های بسیار لطیف و عاشقانه از نزار قبانی با عنوان کتاب پیام عاشقی در ایران به چاپ رسیده است. اینجا حوالی کتابها پرسه می زنیم و با هم درباره کتابها صحبت میکنیم. امیرهوشنگ ابتهاج (سایه) علاوه بر اشعار بیمانندش پژوهشهای ادبیای بهویژه دربارهی حافظ دارد.
رهی معیری شاعر و ترانهسرای معاصر است که تحتتأثیر بزرگان ادب فارسی بهویژه سعدی غزلهایی دلنشین سروده است. رهی به موسیقی نیز علاقهی زیادی داشت و با دستگاههای مختلف بهخوبی آشنا بود. رهی معیری سرایندهی ترانههای آشنایی چون «شد خزان»، «شب جدایی»، «کاروان»، «مرغ حق» و «جوانی» است. با دنبالکردن اشعار رهی معیری در دیوان او، به ظرافتهای شعریاش بهتر میتوان پی برد. هفت منظر منظومهای عاشقانه و حماسی سرودهی هاتفی خرجردی خراسانی یا هاتفی جامی شاعر قرن دهم است.
هاتفی جامی بسیاری از اشعارش را به تقلید از منظومههای نظامی سروده است. او در سرایش هفت منظر علاوه بر هفت پیکر نظامی، نظری نیز به هشت بهشت امیرخسرو دهلوی دارد. هرچند هاتفی بیشتر بهواسطهی اشعار حماسیاش مشهور است، اما در این مثنوی تصاویر عاشقانه را نیز بهخوبی ترسیم کرده است. کتاب حاضر تصحیح دکتر سیاوش مرشدی و دکتر حسن ذوالفقاری است.
خرچنگهای مردابی، بهار بهار، دهاتی، رودخونهها، هوای حوا و نقش فرش دل از جمله اشعاری است که از سوی خوانندگان و مردم با اقبال مواجه شده است. این یادگارها مجموعه ای از نامه هاست که شجاعت لازم برای سوزاندن آنها را ندارم. سوزاندن آنها مانند انتشارشان مرا از نگهداری یادگارهای ارزشمند یعنی نامه هایی که باید از آنها نگهداری می کردم رها می ساخت. هرکدام از این دو کار (سوزاندن و انتشار) محبوبه هایم را نیز که با نگهداری نامه ها در نزد من زندانی بودند، آزاد می ساخت.
در زبان فارسی از قالبهای مختلفی برای سراییدن شعر استفاده میشود. مثنوی، قصیده، غزل، مسمط، مستزاد، ترجیعبند، ترکیببند، قطعه، رباعی، دوبیتی، تکبیتی و چهارپاره از قالبهای اصلی شعر کهن پارسی هستند. از زمان آغاز مشروطه و شروع موج نوگرایی همهسویه، شعر فارسی نیز دستخوش تغییر شد. تا اینکه نیما یوشیج شعر نو فارسی را پایهگذاری کرد. نیما یوشیج با کوتاه و بلند کردن مصرعها و جابهجایی قافیهها بدعتی در شعر فراهم آورد. تمامی حقوق و مطالب سایت برای تک بوک محفوظ است و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع می باشد.
در این مجموعه شعر، اشعاری از شاعران کردی همچون «شیرکوبی کس»، «فرهاد پیربال»، «عبدالله پشیو»، «لطیف هملت» و… نیما یوشیج جریانی را در ادبیات فارسی بهوجود آورد که پیش از آن سابقه نداشت. این جریان در ابتدا با مخالفتهای زیادی مواجه شد و همچنان نیز مخالفانی دارد. از دیگر مخالفان او میتوان به ملکالشعرای بهار اشاره کرد.
ثبت ديدگاه