اتین در کار و زندگی سخت و دشوار معدنچی‌ها سهیم می‌شود. اتین به‌سبب طبیعت عصیانگرش با شرایط محیط کار جدیدش به مخالفت برمی‌خیزد، با رهبران سوسیالیست ارتباط می‌گیرد و مبارزه با شرکت معادن را سازمان می‌دهد. معدنچی‌ها پس از دو ماه و نیم مبارزه از روی اجبار کار خود را از سر می‌گیرند، اما متوجه می‌شوند که مبارزه امکان‌پذیر است. مبارزهٔ آن‌ها به مراحل بحرانی می‌رسد؛ سپاهیان به روی اعتصاب‌کنندگان تیراندازی می‌کنند و کشته‌هایی بر جا می‌گذارند. در اواخر کتاب حاضر می‌بینیم که پیروزی سرمایه‌داران صرفاً ظاهری است. اتین در یک صبح بهاری که نمودار دورانی نو است، به پاریس می‌رود تا مبارزهٔ تازه‌ای را آغاز کند.

او در جستجوی کار برای نجات از گرسنگی به معدن زغال‌سنگ مونسو می‌آید ولی کار در معدن به‌قدری سخت و دستمزدش آن‌قدر ناچیز است که او تصمیم می‌گیرد قید کار را بزند و به شهر دیگری سراغ کار دیگری برود. اما با دیدن کاترین دختر یکی از معدن‌چیان، سخت دلباخته‌اش می‌شود و از ترک مونسو در عوض رسیدن به کاترین منصرف می‌شود. اتین به‌زودی در شهر دوستانی پیدا می‌کند و به جمع مخالفین سرمایه‌داری ملحق می‌شود. دستمزد کم، خطرات کار و گرسنگی، کارگران را به ستوه آورده است و جنبش‌هایی اعتراضی و آزادی‌خواهانه شکل می‌گیرد. کارگران با مشاهد‌ه‌ی زندگی مجلل و مرفه کارفرمایان‌شان بیشتر خشمگین می‌شوند. اتین با مشاهده‌ی این تفاوت‌ها درباره‌ی علت وضعیت نابرابر کارگر و کارفرما به فکر می‌افتد و تصمیم می‌گیرد کتاب‌هایی در این زمینه مطالعه کند.

آشنایی فارسی‌زبانان با نویسندگانی چون رومن گاری، آلخو کارپانتیه و الیاس کانتی از راه ترجمه‌های او بوده است. اثر نویسندۀ مشهور روسی، واسیلی گرُسمان، با عنوان «پیکار با سرنوشت» یکی از برجسته‌ترین ترجمه‌های سروش حبیبی است. ژرمینالGerminal رمانی از امیل زولا(۱)(۱۸۴۰-۱۹۰۲)، نویسنده­ی فرانسوی، که در ۱۸۸۵ منتشر شد. امیل زولا (Émile Zola) یکی از شناخته‌شده‌ترین و مهم‌ترین رمان‌نویسان، روزنامه‌نگاران و نمایشنامه‌نویسان فرانسوی بود که به خاطر تعلق داشتن به مکتب ناتورالیسم (طبیعت گرایی) در ادبیات و تئاتر شهرت دارد. او در سال 1840 در فرانسه به دنیا آمد و در سال 1902 چشم از جهان فرو بست. مهم‌ترین نمایندهٔ مکتب ادبی ناتورالیسم و عامل مهم در گسترش تئاتر ناتورالیستی بود.

با رهبران سوسیالیست ارتباط می‌گیرد و مبارزه با شرکت معادن را سازمان می‌دهد. معدنچیان پس از دو ماه و نیم مبارزه از روی اجبار کار خود را از سر می‌گیرند، ولی متوجه می‌شوند که مبارزه امکان‌پذیر است. مبارزه معدنچیان به مراحل بحرانی می‌رسد، سپاهیان به روی اعتصاب‌کنندگان تیراندازی می‌کنند و کشته‌هایی بر جا می‌گذارند.

کمی بعد در معدن وورو، به استخدام گروه مائو در می‌آید. اتین به سبب طبیعت عصیانگرش باشرایط محیط کارش به مخالفت برمی‌خیزد. این سیزدهمین کتاب از دوره­ی خانواده­ی روگون ماکار، یکی از مشهورترین آثار نویسنده است. ژرمینا اثری از امیل زولاست که در سال 1885 برای اولین بار منتشر گردید. ژرمینال که از آثار بسیار محبوب در بین مردم و منتقدین می‌باشد درباره اعتصاب کارگران است و درون مایه‌اش شامل استثمار بخش عمده‌ای از مردم توسط عده‌ای است که تعداد کمی هستند اما بر آن‌ها نفوذ دارند. زولا از شفقت، دلسوزی و امیدی که مردم برای حل مشکلات خود، در وجودشان داشته‌اند، برای خلق یک داستان فوق‌العاده بهره برده است.

ژرمینال را بزرگ‌ترین و زیباترین اثر امیل زولا خوانده‌اند؛ اثری که می‌توان آن را حماسهٔ برادر در فلاکت و داستان سرنوشت بشر نامید. خالق آثار بسیاری در ادبیات سراغ طبقه‌ی کارگر رفته‌اند و با شرح وضعیت زندگی آن‌ها، به سرمایه‌داری و ظلم و زورگویی سرمایه‌داران تاخته‌اند. ژرمینال یکی از این آثار است که زندگی غم‌انگیز کارگران مفلوکی را روایت می‌کند که بر علیه سرمایه‌داری قیام می‌کنند. زولا در این کتاب با توصیف‌های فوق‌العاده از مقاومت، مبارزه، عشق و رنج آدمی می‌گوید.

در اواخر کتاب می‌بینیم که پیروزی سرمایه‌داران صرفاً ظاهری است. اتین در یک صبح بهاری، که نمودار دورانی نواست به پاریس می‌رود؛ تا مبارزهٔ تازه‌ای در پیش گیرد. که کتاب‌هایش در سطح وسیع در جهان ترجمه و چاپ شده و مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفته است. شخصیت اصلی داستان اتین لانتیه نام دارد که یک کارگر بیکار راه آهن است و سوادی ندارد اما از هوش بالایی برخوردار است و خلق و خویی خطرناک دارد. او مدتی را در پی کار می‌گذراند اما پس از آنکه موفق به یا فتن شغلی نمی‌شود، مجدداً به معدن لو ووروکس باز می‌گردد تا در آنجا فعالیت کند.