وی با استفاده از منابع فراوان، کتابی درباره موضوع مهم جانشینی پیامبر(ص) و بررسی خلیفه واقعی آن حضرت تألیف کرده است. مادلونگ، انگیزه خود را در تألیف کتاب، تجدید نظر در بی‌اعتمادی شدید اغلب مورخان و مستشرقین غربی به منابع اسلامی مربوط به صدر اسلام و افسانه شمردن آنها و نگاهی دوباره به تحلیل این رخدادها بر پایه نزدیکترین منابع به آن دوره معرفی و به کوشش خود برای وفادار بودن به روایات اصیل و متقدم، تصریح کرده است. این اثر به فارسی برگردانده شده توسط گروه مترجمین و به سرپرستی حمیدرضا ضابط و توسط بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی چاپ و منتشر شده است. پایگاه پژوهشی-تحلیلی راهبردی، به‌مناسبت 13 رجب و سالروز با سعادت ولادت امیرالمؤمنین امام علی علیه‌السلام، اقدام به انتشار بسته مطالعاتی پیشنهادی ویژه‌ای، پیرامون شخصیت امیرالمؤمنین امام علی علیه‌السلام به همراه پوستر و اینفوگرافی می‌نماید. کتاب‌های این بسته مطالعاتی توسط حجت‌الاسلام مصطفی امیری، دانش‌آموخته حوزه علمیه قم در قالب 24 کتاب و 15 موضوع تدوین و تنظیم گردیده است.

به جرات می‌توان گفت مساله ولایت پرتکرارترین وصیت پیامبر برای امت خود بود و جایگاه حضرت امیر به امری تثبیت شده و غیرقابل انکار برای تمام انصار و مهاجرین بدل شده بود. با این حال بلافاصله پس از رحلت آخرین فرستاده الهی مردم، حق جانشینان او را پایمال نمودند و دخت النبی که برای دفاع از ولایت به پا خاسته بود را به شهادت رساندند. این کتاب، بیانگر مستندات فضایل امیرالمومنین امام علی(ع) در کتب روایی اهل سنت و هم چنین دیدگاه های علمای این مذهب در این زمینه است. نویسنده که مخاطب خود را برادران اهل سنت قرار داده، مطالبی را از برجسته ترین علمای آن ها در قرن های گذشته، اعم از تاریخ نویسان مشهور، متکلمین به نام، دانشمندان علوم حدیث، فقها و مفسران در اعصار مختلف، آورده است. فصل اول این کتاب به بیش از 110 آیه قرآن کریم که در شأن علی(ع) نازل شده و در کتب تفسیری اهل سنت آمده، اشاره نموده است. البته نویسنده اذعان دارد که می توان عدد این آیات را تا 300 نیز رساند.

ولی پس از ترجمه شیوا و درخور مرحوم محمد دشتی نهج‌البلاغه وارد عرصه جدیدی شد. نمی‌دانم کشف الآیات‌های قدیم را که به ضمیمه قرآن ها چاپ می‌شد را دیده بودید از آن استفاده کرده بودید یا نه؟ این ترجمه از این کتاب شریف با تمام احترامی که برای مرحوم فیض الاسلام و سید جعفر شهیدی و عبدالمحمد آیتی قائلیم؛ بدون شک سرآمد همه است. نکته بارز در زندگی سیاسی امام على(ع)، احتجاجات و مناظرات علمی با خلفا بود. در جلد هشتم، احتجاجات آن حضرت با خلفا، مهاجرین، شورای شش نفره، عایشه، طلحه، زبیر و معاویه، همچنین مناظره با مسیحیان، یهودیان و زنادقه و منجمین ذکر شده است. شیوه نویسنده در هر یک از جلدهای کتاب بدین ترتیب است که ابتدا مقدمه‌ای تحقیقی در رابطه با مباحث آن جلد ارائه شده است. در ذیل هر عنوان فرعی با ذکر توضیحی مختصر یک یا چند روایت ذکر شده است.

نویسنده که از عالمان دین است، این حدیث شریف را بر دیدگان خود قرار می دهد و در پی بیان قطره ای از دریای فضائل حضرت امیرالمؤمنین علیه اسلام بر می آید. شنیدنِ خاطره، شیرین و پرجاذبه است، به‏ ویژه آن که خاطره ‏ها مستند، نکته ‏آموز و هدایت ‏آفرین باشد. کتاب حاضر، با کاوش در منابع کهن و دست اول، ناب‏ترین خاطره‏هاى امیرمؤمنان على(ع) را از کتاب‏هاى گوناگون‏ آورده است. اگر علاقمند به متون داستانی مذهبی هستید، حتما به مطاله این اثر فکر کنید. کتاب خاطرات امیرمومنان، اثر شعبان صبوری، توسط بوستان کتاب قم منتشر و روانه بازار گردیده است.

علامه سیدمرتضی عسگری را می­‌توان از معدود افرادی دانست که هم در زمینه پژوهش و هم فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی موفقیت‌های بسیاری را کسب کرده است که از جمله موفقیت­‌های ایشان تاسیس حزب الدعوه عراق را می‌توان نام برد. او که در کتاب خود مساله امامت ائمه علیهم‌السلام را مورد تشکیک قرار داده است این سوال را مطرح می­‌کند که اگر امامت تا این اندازه در اسلام مهم است به چه دلیل در قرآن به نام اهل بیت تصریح نشده­ است. علامه عسگری در این کتاب به این شبهه اساسی با استفاده از آیات قرآن و احادیث مورد قبول اهل سنت پاسخی مستدل داده است و اثبات کرده که اصل امامت در آیات متعدد قرآن ذکر شده است و دلیل عدم تصریح به نام اهل بیت علیهم‌السلام در قرآن را بیان می­‌کند. کتاب «امام علی (ع) در قرآن» اثر علامه سیدمرتضی عسگری که موسسه علامه عسگری آن را چاپ نموده است. تمرکز این زندگینامه بر اثبات جانشینی امام علی (علیه السلام) برای پیامبر است. خاتم المرسلین از همان سال‌های ابتدایی رسالت خود که هنوز اسلام پا نگرفته و جز خانواده خود کسی به آیین جدید نگرویده بود به مساله جانشینی حضرت علی (علیه السلام) اشاره داشتند و پس از آن نیز در موقعیت‌های متعدد این مساله را به اصحاب خود متذکر می‌شدند.

بنابر منابع شیعه و برخی منابع اهل سنت، حدود ۳۰۰ آیه در قرآن کریم در فضیلت او نازل شده است.سیوطی، تاریخ الخلفاء، ص ۱۸۹. پیامبر(ص) فقط با وی عقد اخوت خود را بست.المستدرک علی الصحیحین، حاکم نیشابوری، ج۳، ص۱۴. ایشان، جانشین بلافصل پیامبر اسلام و به تنصیص الهی بود، لکن با واقعه سقیفه، به عنوان نقطه آغازین جدایی خلافت و امامت، مسیر اسلام تغییر کرد تا با ظهور منجی حق و حکومت جهانی اسلام، خورشید ولایت بار دیگر طلوع نماید. در این نامه­ها شیخ الازهر به ایراد برخی سوالات درباره اصل جانشینی حضرت علی علیه السلام و دلایل آن پرداخته است که علامه شرف الدین با استناد به منابع خود اهل سنت به سوالات او پاسخ داده و یکی از مهمترین کتب در اثبات حقانیت مذهب شیعه است. در کشور ما شاید عشق به امیرالمؤمنین و امام حسین علیهمالسلام به صورت استثنائی و خاصی به چشم می خورد و این خود وظیفه دوست داران و محبین اهل بیت را در قبال شناخت صحیح از زندگی ایشان بیشتر می کند.

نوشتار حاضز ترجمه‌ای است از کتاب”علی و السنه” که در کتب قدیم از آن به”مناقب امیرالمومنین” نیز تعبیر کرده‌اند. کتاب با پیش‌گفتاری درباره زندگی مولف آغاز شده، آن گاه 193حدیث در باب مناقب امیرالمومنین ـ منقول از اهل سنت ـ به طبع رسیده است. احادیث با شماره و علامت ستاره نشان داده شده و ذیل هر یک توضیحات و پی نوشت‌های مربوط به آن درج گردیده است. او در مدح و منقبت مولی‌الموالی علی بن ابیطالب(ع) اقدام به جمع‌آوری سروده‌هایش اعم از رباعی، دوبیتی، غزل، مخمس، شعر آزاد و قصیده نموده است. تفاوت این کتاب با داستان‌های معمول در این است که حاصل تخیل نویسنده نیست.

پیشتر نیز جلد سوم این مجموعه، درباره زندگی و شخصیت «حضرت زهرا» با نام «خاطر نازک گل» در “سیر مطالعاتی حضرت فاطمه”، معرفی گردید. ما به پدران و مادران گرامی توصیه می کنیم این دو کتاب را تهیه کنند و به فرزندان خویش، هدیه نمایند. همچنین، چه خوب است، این دو کتاب، به کتاب گویا (کتاب صوتی) نیز تبدیل شوند. وقتی رسول خدا صلی الله علیه و آله به مدینه آمدند و مسجد مدینه را بنا نهادند، جمعی از مهاجران در اطراف مسجد خانه هایی ساختند و برای سهولت رفت وآمد به مسجد، دری از خانة خویش به مسجد باز کردند. چندی به این گونه گذشت تا اینکه دستور الهی نازل شد که همة این درها مسدود شود؛ اما تنها خانه ای که از این دستور مستثنا بود، خانة من بود.

کتاب «خصائص الأئمة علیهم السلام» برای تحقیق در زندگی حضرت علی علیه السلام کتابی ارزشمند و قابل توجه است.این کتاب از اولین کتاب‏های معتبری است که به وسیله فقهای بزرگ شیعه درباره زندگانی حضرت امیر علیه السلام نگاشته شده است. علامه عسگری در این کتاب به این شبهه اساسی با استفاده از آیات قرآن و احادیث مورد قبول اهل سنت پاسخی مستدل داده است. و اثبات کرده که اصل امامت در آیات متعدد قرآن ذکر شده است و دلیل عدم تصریح به نام اهل بیت بیت علیهم اسلام در قرآن را بیان می­کند. این کتاب به قلم سید مصطفی موسوی گرمارودی گردآوری شده و دربردارنده مدح امیرالمومنین(ع) در دیوان شعر شعرای فارسی زبان است. مولف در این کتاب شعر شعرای فارسی زبان را به صورت موضوعی دسته بندی کرده و از زمان ولادت حضرت علی(ع) آغاز کرده است. در کتاب آیینه خورشید در هر موضوع تک بیت هایی از شاعران مختلف ذکر شده است، در پایان کتاب نیز اشعار برگزیده از شاعران معاصر و کهن ادب فارسی آمده است.

اما افسوس که فریب‏کاران و نابکاران و نیز ناآگاهان، گاه چهره‏هاى منفور را برمى‏کِشند و چهره‏هاى محبوب را فرو مى‏کشند. در میان این آشفتگى، باید مدارک تاریخى را وا رسید و حوادث و شخصیت‏ها را نقّادانه و منصفانه و با موازین درست، بررسی کرد و تاریخ صحیحى را به نسل‏هاى تشنه حقیقت عرضه داشت و چنین تاریخى، انسان‏ساز است. کتاب «مظهر ولایت» اثر سید اصغر ناظم زاده قمی، حیات امیرمؤمنان، على(ع) را از ولادت تا رحلت پیامبر(ع) بررسى مى‏کند. این بسته پیشنهادیِ و سیر مطالعاتی امام علی، در قالب یک پوستر و اینفوگرافی در اختیار اهالی کتاب و کتابخوانی و محبین اهل‌بیت علیهم‌السلام قرار گرفته است. بی‌شک انتشار در تابلو اعلانات مدارس، مساجد، هیآت و مراکز مذهبی و علمی، از مصادیق “اعمال حسنه” خواهد بود و موجب رضایت حضرت صاحب‌الزمان عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف؛ إن‌شاءالله. گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو؛ به مناسبت ۱۳ رجب و میلاد امیرالمومنین علی (علیه‌السلام)، معرفی ۵ کتاب بامحوریت زندگی، سیره و دوران خلافت امام علی (ع) معرفی می‌گردد.