مولانا از آن دسته از انسان‌هایی بود که معنی واقعی کلمه با عشق حقیقی ارتباط پیدا کرد و در این راه همه چیز خود را فدا کرد. کتاب مثنوی معنوی یکی از معدود کتاب‌هایی است که انسان را به خداوند نزدیک می‌کند. کاوش در زندگی و آموزه‌های مولانا از طریق این هفت کتاب، تابلویی غنی از بینش‌هایی در مورد جهان شاعر محبوب صوفی ارائه می‌دهد. از روایت داستانی «ملت عشق» و «کیمیا خاتون» تا تحلیل‌های علمی «پله پله تا ملاقات خدا» و «در جستجوی مولانا» هر یک از این آثار جنبه‌های مختلفی از سفر و فلسفه مولانا را روشن می‌کند. این کتاب ها نه تنها درک ما را از مولانا عمیق تر می کند، بلکه ما را به تفکر در مسیرهای معنوی خود دعوت می کند.

هجده بیت اول دفتر اول مثنوی معنوی به نامه معروف است و خلاصه‌ای از معنای کتاب‌های شش‌گانه است. وی در میان هم‌عصران خود اسم و رسمی داشته و مورداحترام اهالی بلخ قرار داشت. مولانا در طی سالهای عمر خود در کشورهای مختلفی نظیر ایران، افغانستان، تاجیکستان و ترکیه امروزی زندگی کرده و به همین دلیل، آثار او در این کشورها به زبان‌های مختلفی ترجمه شده و طرفداران بسیار سرسختی دارد.

یکی از پنج اثر جلال الدین محمد مولوی که جزء مثنوی معنوی، اشعار دیگر او را شامل می‌شود، دیوان شمس مولانا است. این دیوان را با نام‌های مختلف مانند دیوان شمس تبریزی، دیوان کبیر، کلیات شمس تبریزی یا غزلیات شمس می‌شناسند. به طور کلی خاندان مولانا و سلسله مولویه این کتاب ارزشمند و فوق‌العاده را به نام دیوان کبیر می‌شناسند. شما جهت خرید دیوان شمس مولانا و همچنین استعلام قیمت کتاب کلیات شمس تبریزی می‌توانید از طریق وبسایت انتشارات هلیا اقدام کنید. از او شش کتاب به نام‌های مثنوی‌ معنوی، دیوان شمس، فیه ما فیه، مکتوبات و مجالس سبعه به جا مانده‌است. در ایران او به او مولوی یا مولانا می‌گویند و غربی‌ها و ترک‌ها از نام رومی برایش استفاده می‌کنند.

در این حکایت، بازرگانی که قصد سفر به هندوستان را دارد، از طوطی محبوس در قفسش می‌پرسد که چه سوغاتی‌ای برایش بیاورد. طوطی از او می‌خواهد که ماجرای اسارتش را به طوطیان آزاد هندوستان بگوید. وقتی بازرگان این پیام را می‌رساند، یکی از طوطیان از شدت تأثر می‌افتد و می‌میرد.

به طور کلی مولانا را می‌توان در شمار 5 شاعر بزرگ تمام تاریخ ایران‌زمین قلمداد کرد. وی تبحری خدادادی و بی‌مانند در طبع شعر داشت و سروده‌های وی به‌گونه‌ای است که هیچ‌کس نمی‌تواند نظیر آن‌ها را خلق نماید. مورخان و محققان تأخیر دو ساله در سرودن دفتر دوم مثنوی را غیبت و گوشه نشینی حسام‌الدین چلبی به علت فوت همسرش یا فوت صلاح الدین زرکوب قونوی ذکر کرده‌اند. هرجا در مثنوی داستانی از عشقی سوزان یا حکایت از محبتی جوشان می‌رود، سخن به شمس بازمی‌گردد. حکایت عشق سلطان محمود و ایاز و حکایت عشق پادشاه و کنیز (اولین حکایت دفتر اول) از این جمله‌اند. شناخته‌شده‌ترین اثری که تا به امروز برای معرفی مولانا به چاپ رسید، پله‌پله‌ تا ملاقات خدا‌ست.