گستردگی نظریات مختلف در این‌باره مانع از تعریفی جامع برای انسان کامل شده‌است. در کتاب راهکار‌هایی وجود دارد که اگر به آنها عمل کنیم، می‌توانیم جامعه‌ی آرمانی خود را بسازیم. «با مردمند و با مردم نیستند، در حالی که با مردمند، روحشان با عالی‌ترین مقام‌ها  وابسته است.» در حال عبادت تیر را از بدنش بیرون می‌‏آورند، ولی او آنچنان مجذوب حق‏ و عبادت است که متوجه نمی‏‌شود، حس نمی‌‏کند. آنچنان در محراب عبادت‏ می‏‌گرید و به خود می‏‌پیچد که نظیرش را کسی ندیده است..

روح او از نقص و عیب و بیماری باید عبور کند، به فضیلت‌ها آراسته گردد و صفت کمال را در خود محقق نماید. انسان‌ها با توجه به وضعیت روحی خود، طیف وسیعی را تشکیل می-دهند. کتاب «انسان کامل» شامل ۱۳سخنرانی استاد مرتضی مطهری در سال ۱۳۵۳است که در ایام ماه مبارک رمضان ایرادشده است. برای دریافت کتاب انسان کامل و دسترسی به هزاران کتاب الکترونیک و کتاب صوتی دیگر و همچنین مطالعه معرفی کتاب‌ها و نظرات کاربران درباره کتاب‌ها لازم است اپلیکیشن کتابراه را نصب کنید. کتاب سبز بزرگترین مرجع رایگان دانلود کتاب الکترونیکی با بیش از ۱۰،۰۰۰ کتاب، کتاب صوتی و رمان است.

در آن زمان علما و روحانیون با همان لحن و بیانی که در کلاس‌های درس‌شان صحبت می‌کردند، سخنرانی می‌کردند اما نویسنده کتاب انسان کامل بیانی روان و شیوا را برای انتقال این آموزه‌ها انتخاب کرد. برای دسترسی قانونی و آسان به بیش از ۵۰،۰۰۰ کتاب الکترونیک و کتاب صوتی فارسی اپلیکیشن کتابراه را، رایگان نصب کنید. به نوعی یک کتاب دینی و فلسفی در زمینه انسان و شناخت انسان از خود می باشد .

با کتاب سبز در تمامی موضوعات مانند داستان و رمان، مجله، موفقیت و روانشناسی، تاریخی، کامپیوتر، علمی، دانشگاهی، کتاب صوتی و…کتاب برای دانلود قرار داده شده است. تمامی کتاب‌های موجود با در نظر گرفتن حقوق مولفان برای دانلود رایگان انتشار یافته‌اند. تمامی مولفان می‌توانند کتاب‌ها و مقالات با ارزش خود را برای انتشار رایگان به کتاب سبز ارسال کنند. در این کتاب، استاد شعید به معرفی انسان نمونه و الگوی تربیتی از نظر اسلام پرداخته و چنین انسانی را به‌عنوان انسان متعادل و کامل معرفی کرده است. در کتاب حاضر مطالب و تعالیمی ارائه شده است که می‌توان از نظر اسلام چهره‌ی روحی و معنوی انسان کامل را شناسایی کرد.

این مباحث در زمانی مطرح شد که در جامعه اسلامی ما، تفکری رواج یافته بود که بیشتر به دستورات اجتماعی دین اسلام نظر داشت و بعد معنوی اسلام کم اهمیت معرفی شد. انسان کامل در مکتب سوسیالیسم، انسانی است که «من» در او تبدیل به «ما» شده باشد. تنها در این صورت است که در جامعه انسانی شاهد وحدت خواهیم بود. این مکتب راه رسیدن به کمال را از بین بردن تعلقات اختصاصی و نفی مالکیت می‌داند. استاد در نقد و بررسی دیدگاه این مکتب نسبت به انسان کامل، اصالت معرفت عقلی در اسلام را مورد تأکید قرار می‌دهد اما این اشکالات را نیز بر این مکتب وارد می‌بیند که جوهر انسان تنها عقل او نیست؛ بلکه عقل، تنها یک شاخه از وجود انسان است نه تمام وجود و هستی انسان. بلکه عناصر دیگری نیز در ایمان وجود دارد مانند عنصر گرایش، عنصر خضوع و تسلیم، عنصر علاقه و محبت.

البته بیشتر فعالیت‌های سیاسی و سخنرانی‌های او مخفیانه بود و هر وقت ساواک متوجه سخنرانی‌های استاد می‌شد، مدتی او را به زندان می‌انداخت. اما بعد از آزادی، شهید مطهری دست از تبلیغ آموزه‌های اسلام بر‌نمی‌داشت و دوباره و به سرعت جلسه‌های سخنرانی خود را از سر می‌گرفت. به عقیده فلاسفه قدیم، جوهر انسان و «من» واقعی او، همان عقل اوست. به همین دلیل حکمای اسلامی، ایمان مورد تأکید در قرآن را از جنس شناخت می‌دانند. شناخت مبدأ جهان، نظام جهان و… به این ترتیب، ایمان یعنی شناخت، اما شناختی که فلسفی و حکیمانه است نه شناخت جزئی.