به طور خلاصه، این فصل بررسی میکند که چگونه کشورها و امپراتوریهای مختلف از علم برای کنترل قدرت خود بر روی زمین استفاده کردند. منجّمان برای شناخت بیشتر زمین و همچنین یافتن فاصلهای که بین خورشید و زمین وجود دارد، ابتکار عمل به خرج دادند. بااینحال، ستارهشناسان بعدی برای مطالعهی زمین و جو به سراسر جهان اعزام شدند. آنها توانستند که سیبری، آمریکای شمالی، ماداگاسکار و آفریقای جنوبی را کشف کنند. کشاورزی حدود ۹۵۰۰–۸۵۰۰ سال قبل از میلاد در کشور تپهایمانندْ در جنوب شرقی ترکیه، غرب ایران و شام آغاز شد.
افزایش قدرت ذهن باعث شد انسان خردمند به سرزمینهای ناشناخته و جدید سفر کنه. از آفریقا حرکت کردند و به جاهای جدیدی در آسیا، اروپا، آمریکا و حتی اقیانوسیه رسیدند. اما این رو هم نباید فراموش کنیم که ظهور انسان خردمند فقط به انقراض سایر گونههای انسانی ختم نشد. این تحول نه تنها باعث شد که انسانها بتونند رقباشون رو راحتتر از بین ببرند، بلکه به شکلگیری جوامع بزرگتر و پیچیدهتر کمک کرد.
کتاب “انسان خردمند” نوشته یووال نوح هراری، به بررسی تاریخچه انسان از آغاز تکامل تا عصر معاصر میپردازد. یوال هراری با نگاهی انتقادی و عمیق به مراحل مختلفی که انسانها در طول تاریخ طی کردهاند، سعی دارد تا به پرسشهای بنیادی درباره ماهیت انسان، جامعه و آینده بشریت پاسخ دهد. کتاب انسان خردمند به بررسی سفر پیچیده و شگفتانگیز انسان از دوران پیشاتاریخی تا عصر حاضر میپردازد و در عین حال، چالشها و فرصتهای آینده بشر را به تصویر میکشد. در آن یووال نوح هراری تاریخ انسان را در طول زمان بازنویسی میکند، با برجسته کردن واقعیتهایی مانند توسعه ارتباطات، انقلاب شناختی، انقلاب کشاورزی و انقلاب علمی. خلاصه کتاب انسان خردمند (ترجمه کتاب Sapiens) راجعبه تکامل انسان اولیه و گونههای مختلف بشری صحبت میکنه.
پیشرفت سریع صنعت و متعاقب آن تکنولوژی، باعث شد تا تمام یادگارها و تجربههای زندگی چندهزارساله بشر فراموش بشود. سبک ماشینی زندگی در دنیای جدید، با پشتوانه تحولات عظیم علمی و اقتصادی، زمین را به مکانی تبدیل کرد که تا پیش از آن حتی در تخیل آدمیزاد نیز نمیتوانست وجود داشته باشد. اما در حدود دو قرن پیش، با وقوع انقلاب صنعتی و تغییرات گسترده و سریعی که تمام دنیا را فراگرفت، انسان خردمند وارد سومین مرحله از تاریخ خود شد. اما در حدود دههزار سال پیش انسان به آرامی به یکجانشینی روی آورد. حیوانات اهلی شدند و زمینهای اطراف خانهها به مزارع کشاورزی بدل گشتند. شیوه زندگی آدمیزاد به کلی دگرگون گشت و انسانهای آزاد به انسانهای وابسته به زمین بدل گشتند.
اما این سفر نهتنها به دانش و تکنولوژی وابستهست، بلکه به درک عمیقتری از اخلاق و مسئولیتهای انسانی نیاز داره. همچنین در زمینه داروهای ضدپیری، تحقیقات جدید نشون میده که دانشمندان موفق شدن طول عمر کرمهای C.elegans رو دو برابر کنن. و حالا به نظر میرسه در حال نزدیک شدن به همون دستاورد با موشها هستن. به نظرت چقدر زمان میبره تا بتونن ژن پیری انسانها رو هم تغییر بدن؟ این تحقیقات بخشی از پروژهای به نام “گیلگمش” هست که به دنبال کشف راز زندگی ابدیان. انسانها با صرف فقط ۴ ساعت در روز برای شکار میتوانستند به راحتی غذا پیدا کنند.
این کتاب ابتدا به روند تکامل آدمیزاد و انشعاب این گونه جاندار از شامپانزهها میپردازد. در ادامه گونههای گوناگون آدمی (که همهشان منقرض شدهاد) را تشریح کرده و سپس به تنها نمونه بازمانده از بشر یعنی انسان خردمند (ما و اجداد ما) پرداخته است. کتاب انسان خردمند یه کتاب خیلی جالبه که بهمون کمک میکنه خودمون رو به عنوان انسان و جایگاهمون تو جهان رو بهتر بشناسیم. بر اساس تخمینها، قبل از انقلاب کشاورزی، حدود ۳۰ درصد از مردان بالغ قربانی قتل میشدند. این پیشرفت به دلیل ظهور جوامع ساختاریافتهای است که بعد از انقلاب کشاورزی شکل گرفت و افراد را به رعایت قوانینی که خشونت را منع میکرد، ترغیب کرد. شاید این حرف عجیب به نظر برسد، اما نگاهی به تاریخ نشان میدهد که انسانها از زمان انقلاب کشاورزی، کمتر به سمت خشونت رفتهاند.
ثبت ديدگاه