بنابراین، اوراسیا جهان را فتح کرد نه به این دلیل که مردم آن باهوش‌تر بودند، بلکه به این دلیل که می‌توانستند از تجارت و تبادل افکار استفاده کنند. اگر کشوری مانند بریتانیا را در نظر بگیرید و آنچه را که «فرهنگ» آن را تشکیل می‌دهد تجزیه کنید، خواهید دید که در واقع، انباشته‌ای از اکتشافات است که در طول زمان و مکان طولانی صورت گرفته است. این مجموعه شامل محصولات غلات و الفبای خاورمیانه، سلاح و کاغذ از چین، اسب های اهلی از اوکراین و غیره است. البته دایموند برنده پولیتزر اکنون 83سالگی را پشت سر گذرانده و از این‌که به دورانی دیگر تعلق دارد به خود می‌بالد. دایموند همچنین بر این نظر است که گوشی‌ها آمریکا را به نابودی می‌کشانند، چون مردم هر چهار دقیقه یک‌بار گوشی خود را چک می‌کنند.

هنگامی که تفاوت‌های فرهنگی یا ژنتیکی به نفع اوراسیاها بوده است، او ادعا می‌کند که این مزیت‌ها به دلیل تأثیر جغرافیا بر جوامع و فرهنگ‌ها رخ داده است و در ژنوم اوراسیا وجود ندارد. جوامعی که از نظر تولید غذا، بهتر از سایرین عمل کردند، توانستند از مرحله‌ی اجتماع‌های «شکارچی_گردآورنده» بگذرند و پس از آن، نوشتن، فناوری، دولت، دین و البته میکروب‌ها و سلاح‌های جنگی قدرتمند را به وجود آوردند. این جوامع، در دریا و خشکی به ماجراجویی پرداختند تا فرهنگ‌های توسعه نیافته را تحت سلطه‌ی خود درآورند. برای دریافت کد تخفیف ۲۰ درصدی این کتاب، ابتدا صفحه اینستاگرام کازرون آنلاین(@kazerun.online ) را دنبال کنید. سپس، کلمه «بلیان» را در دایرکت ارسال کنید تا کد تخفیف به شما ارسال شود. با این حال، برخی از منتقدان ممکن است احساس کنند که دایموند در برخی موارد به سادگی بیش از حد روی عوامل جغرافیایی تأکید کرده و تأثیر فرهنگ، سیاست و اقتصاد را به طور کامل در نظر نگرفته است.

با این حال، توسط چندین محقق نیز مورد انتقاد قرار گرفته است که استدلال می‌کنند که الماس فرآیندهای پیچیده تاریخی را بیش از حد ساده می‌کند و نقش فرهنگ و عامل انسانی را در توسعه جوامع کم‌اهمیت می‌کند. با این وجود، این کتاب کمک قابل توجهی به درک ما از الگوهای گسترده تاریخ بشر است. به ادعای او این سه تمایز اصلی و متعاقباً نتایج تاریخی به‌دست آمده، از عوامل تعیین‌کننده دیگری در محیط‌های انسانی سرچشمه می‌گیرند و زیست‌شناسی انسانی در آن دخیل نیست. کتاب اسلحه، میکرب، و فولاد نوشته جرد دایموند و ترجمه حسن مرتضوی به سرنوشت جوامع انسانی می‌پردازد. در این کتاب از تاثیر عوامل جغرافیایی و زیست محیطی در شکل گیری جهان امروز می‌خوانیم. جرد دایموند در کتاب اسلحه، میکرب، و فولاد به مخاطبان کمک می‌کند تا به درکی جدید از جوامع انسانی برسند.

کتاب خوبیه و پر از ایده های ناب برای فهم تاریخ جهان تنها ایرادش اینه که یه جاهایی با جزییات زیادی مواجه میشی که برای یک مخاطب عادی کتاب که میش زمینه ی زیادی در مورد بحث نداره اذیت کنندس. ترجیح میدم تا زمانیکه نسخه ای‌پاپ اثر منتشر بشه صبر کنم و بعد اون رو بخرم. مرسی از انتشارات بازتاب نگار که بالاخره این کتاب را هم به صورت الکترونیکی و هم به صورت چاپی، دوباره منتشر کرد.

دایموند نشان می‌دهد که چگونه میکروب‌ها و بیماری‌های واگیردار نقشی اساسی در تعیین سرنوشت ملت‌ها داشته‌اند. جوامعی که به دلیل تماس مداوم با حیوانات اهلی و تراکم جمعیتی بالا به برخی از بیماری‌ها مصونیت پیدا کردند، در مواجهه با جوامعی که چنین مصونیتی نداشتند، از نظر نظامی و اقتصادی برتری داشتند. خواندن کتاب اسلحه، میکرب، و فولاد برای تمام دوست‌داران کتاب‌های علمی و تمام علاقه‌مندان به تاریخ جهان جذاب است. کتاب در چهار بخش و نوزده فصل است که شاید ساده‌ترین بخش آن فصل آخر و سخن نویسنده باشد که در واقع جمع بندی بخش‌های 1ـ از عدن تا کارخامارکا, 2ـ پیدایش و گسترش تولید خوراک, 3ـ از غذا تا اسلحه, میکروب و فولاد و 4ـ دور دنیا  است. نویسنده به یک معنا جبر جغرافیایی را مطرح کرده است و درعین‌حال روند شکل‌گیری تمدن جهان را ترسیم کرده است و البته مستندی تلویزیونی نیز بر مبنای آن در سال 2005ساخته شده است. در طول کتاب، دایموند به بررسی چندین مثال تاریخی می‌پردازد، از جمله غلبه اسپانیایی‌ها بر امپراتوری اینکاها در آمریکای جنوبی، تأثیر میکروب‌ها بر جمعیت بومیان آمریکا و عدم توسعه فناوری‌های فلزی در برخی جوامع آفریقایی.

اوراسیا همچنین در جهت شرقی-غربی قرار دارد در حالی که آفریقا و قاره آمریکا از شمال-جنوب امتداد دارند. محصولات و حیوانات اهلی شده در یک منطقه را می توان در امتداد خطوط عرض جغرافیایی که اتفاقاً خطوطی از یک آب و هوای مشترک هستند به منطقه دیگر گسترش داد. اما به دلیل تغییرات آب و هوایی که حتی در فواصل کوچک اتفاق می‌افتد، گسترش نمی‌تواند در طول خطوط رخ دهد. مزیت دوم کشاورزی، تماس با حیوانات، قرار دادن افراد در معرض میکروب ها است که برخی را می کشد و در برخی دیگر مصونیت ایجاد می کند. این همچنین به ضرر افرادی بود که در مناطق توسعه نیافته زندگی می کردند، زیرا آنها در مجاورت حیوانات زندگی نمی کردند و در برابر بیماری آسیب پذیر بودند. حتی بخش‌هایی از آفریقا که از همسایگان خود قدرتمندتر شده‌اند، به دلیل مزایای کشاورزی این کار را انجام داده‌اند.

ممکن بود یک ماده خام کمبود داشته باشد که مردم را مجبور می کرد تولید محصولی را که به آن ماده خام وابسته است متوقف کنند. یا همه صنعتگران در اثر یک بلای طبیعی یا طوفان کشته شدند، یا برخی از Luddite ماقبل تاریخ به هر دلیلی بر روی یک عمل تابو تحمیل کردند. اما فرهنگ های جزیره ای استرالیا، آفریقا و قاره آمریکا (به دلیل جغرافیایی خود) نتوانستند از نوآوری های سایر مناطق جهان استفاده کنند. در واقع هرجا که امکان رشد و گسترش از سه شیوه «اسلحه»(قدرت نظامی حکومت نوین)،«میکروب» و «فولاد»(روندهای تولید مبتنی بر علم)، فراهم بود امکان رشد فراهم شد و جوامع کم بهره دیگر را نابود کرد.

اما در کل، این کتاب به‌عنوان یکی از آثار برجسته در زمینه تاریخ و انسان‌شناسی شناخته می‌شود و تأثیر عمیقی بر مخاطبان خود می‌گذارد. در نهایت، کتاب به بررسی نقش فناوری‌های نظامی و صنعتی در توسعه تمدن‌ها می‌پردازد. دایموند معتقد است که دسترسی به فناوری‌های پیشرفته مانند فولاد و ابزارهای نظامی پیچیده، نقش حیاتی در تسلط برخی جوامع بر دیگران داشته است. دایموند کتاب خود را با اشاره به این نکته آغاز می کند که در سال ۱۵۰۰ پس از میلاد، تمدن های پیشرفته با ابزار فلزی و سیستم های نوشتاری تنها در مناطقی پدید آمدند که به محصولات مولد و حیوانات مناسب برای اهلی کردن دسترسی داشتند.