کتاب «موضوع مرگ و زندگی» آخرین اثر منتشرشده از اروین یالوم و همسرش مریلین است. این اثر نوعی جستارنویسی است که هر فصل آن را یکی از این دو نفر در مواجهه با مرگ و در جریان بیماری مریلین نوشته‌اند. اروین دیوید یالوم (Yalom Irvin David) متولد سال ۱۹۳۱ میلادی در واشینگتن دی سی، ایالات متحده‌ی آمریکا، روانپزشک هستی‌گرا (اگزیستانسیالیست) و نویسنده‌ی آمریکایی است.

نسخه الکترونیکی این رمان با فرمت epub در طاقچه منتشر شده که در مقایسه با فرمت pdf قابلیت‌های بیشتری برای مطالعه ارائه می‌دهد. این رمان نشان می‌دهد که چگونه مواجهه با رنج‌ها و ترس‌ها می‌تواند به رشد و تحول شخصی منجر شود. گفت‌وگوهای بین نیچه و برویر، پر از نکات آموزنده و الهام‌بخش است که می‌تواند کمک کند تا با چالش‌های زندگی خود بهتر روبه‌رو شویم.

او همچنین درمورد روان‌درمانی اگزیستانسیال، که بر کمک به افراد برای رویارویی با اضطراب‌های وجودی زندگی، مانند مرگ و تنهایی تمرکز دارد، مطالب زیادی نوشته است. این مطالب در قالب کتاب‌های داستانی و غیرداستانی متعددی منتشر شده‌اند. اروین یالوم آثار زیادی دارد که درونمایه آن‌ها اغلب روان‌درمانی، فلسفه و روایتگریِ داستانی است. شیوه درمانی و آثار او مدت‌هاست که در برنامه‌های آموزشی آمریکا جایی پیدا کرده است و مورد استفاده دانشجویان قرار می‌گیرد. خانواده او تقریبا ۱۵ سال پیش از تولد او از روسیه (روستایی به نام سلتز در نزدیکی مرز لهستان) به آمریکا آمده بودند و برای گذران زندگی مغازه خواروبارفروشی دست و پا کرده بودند و در طبقه بالای آن هم زندگی می‌کردند.

کتاب وقتی نیچه گریست روایتگر رابطه‌ی میان دکتر یوزف بروئر، پزشک و روانشناس معروف و محترم در وین، و فریدریش نیچه، فیلسوف بزرگ و محبوب در اروپا، را بازگو می‌کند. رابطه‌ی این دو در سال ۱۸۸۲ آغاز می‌شود، زمانی که نیچه به دلایل شخصی و حرفه‌ای به شدت افسرده است و به دنبال طبیبی ماهر می‌گردد. با توجه به نظرات مخاطبان کتاب و فیلم وقتی نیچه گریست و با توجه به این نکته که برخی جزئیات کتاب در فیلم به اجبار حذف می‌شوند، خواندن این کتاب گزینه‌ی مناسب‌تری نسبت به تماشای فیلم آن است. البته برای آن دسته از مخاطبان که فرصت کمی برای بهره‌‌بردن از روایت کلی اثر دارند و به دنبال دریافت نسخه‌ی خلاصه‌ی کتاب هستند مشاهده‌ی فیلم «وقتی نیچه گریست» که ۱۰۵ دقیقه است می‌تواند مناسب باشد. کتاب وقتی نیچه گریست تا به امروز توسط مترجمین مختلفی به فارسی برگردان شده است.

در این دوران تحقیق و پژوهش در زمینه‌ی روان‌شناسی هستی‌گرا یا اگزیستانسیال را دنبال و مقالات و کتاب‌های مختلفی منتشر کرد. در پی فعالیت‌هایش در سال 2002 موفق به دریافت جایزه انجمن روان‌پزشکی آمریکا شد و بیش‌ازپیش شناخته شد. «اروین یالوم» نویسنده‌ی رمان‌های فلسفی است و در میان داستان مسائل عمیق و مهم را بررسی می‌کند. او با کتاب «وقتی نیچه گریست» به شهرت جهانی رسید و به‌عنوان نویسنده شناخته شد. او کتاب‌های متعددی ازجمله «درمان شوپنهاور»، «مسئله اسپینوزا»، «روان‌درمانی اگزیستانسیال» و «مسئله مرگ و زندگی» هم منتشر کرد و بین فضای داستانی ادبیات و فلسفه پیوند زد. وقتی نیچه گریست آمیزه ای است از واقعیت و خیال، جلوه ای از عشق، تقدیر و اراده در وین خردگرای سده ی نوزدهم، و در آستانه ی زایش دانش روانکاوی.

این کتاب به بررسی چالش‌های وجودی انسان و تأثیرات عاطفی و روانی بر زندگی می‌پردازد و خواننده را به سفری در دنیای فلسفه و روانشناسی دعوت می‌کند. یالوم، داستانی فلسفی و روان‌شناختی است که تخیلی هنرمندانه را با مفاهیم عمیق زندگی در هم می‌آمیزد. این کتاب روایت ملاقات فرضی میان دکتر یوزف بروئر، از پیشگامان روان‌درمانی، و فیلسوف مشهور، فریدریش نیچه است. این ملاقات به شکلی عمیق و تاثیرگذار به بررسی رنج، معنا و آزادی اراده در زندگی انسان می‌پردازد.