کتاب کمالگرای مضطرب نیز برای افرادی که علاوه بر اضطراب، دچار کمالگرایی نیز هستند، انتخاب مناسبی است. از آنجایی که زندگی ما با دستگاههای دیجیتال هوشمندمان گره خورده است با استفاده از این تمرینها میتوانیم متوجه چیزهایی که از دست دادهایم بشویم و با روشهایی برای بهبود زندگی خود، کودکان و نوجوانانمان آشنا شویم. با بهکارگیری این اقدامات میتوانیم اضطراب و پراکندگیمان را کاهش دهیم. اعضای نسل Z بهنوعی به سوژههایی برای آزمودن روشهای تربیتی جدید تبدیل شدند و در شرایطی به دور از تعاملات واقعی و اجتماعی که در طول تاریخ تکامل بشر در جوامع کوچک وجود داشت، رشد کردند. میتوان این پدیده را سیمکشی مجدد عظیم دوران کودکی نامید؛ گویی این نسل نخستین گروهی هستند که در محیطی کاملاً متفاوت مانند مریخ رشد کردهاند.
نمیخواستم چیزی رو از دست بدم؛ چون اگر چیزی رو از دست میدادم، از دور خارج میشدم و اگه از دور خارج میشدم، بچهها به من میخندیدن یا مسخرهم میکردن که حواسم به اتفاقات دوروبَرم نیست.
بسیاری از کودکان از تلفنهای خود به شکلی استفاده میکنند که انگار دستگاههایی برای ترشح دوپامین هستند، همواره در پی لذت لحظهای بعدیاند. شرکتهای بزرگ فناوری نیز بهطور عمدی برنامههای خود را طوری طراحی کردهاند که این نوع رفتار را تشویق و تقویت کنند. ترشح دوپامین لذتبخش است اما لزوما احساس رضایت را ایجاد نمیکند و باعث میشود فرد بیشتر خواهان تکرار انجام آن کار باشد. بحران سلامت روانِ دهۀ ۲۰۱۰ در افزایش ترسهای والدین و محافظت مفرط آنان از فرزندانشان در دهۀ ۱۹۹۰ ریشه دارد.
در کتابراه برای همه سلیقهها از داستان، رمان و شعر تا روانشناسی، تاریخی، علمی، موفقیت و… کتاب نسل مضطرب (غرق شدن در رسانه های اجتماعی و سونامی بیماری های روانی اثر جاناتان هایت ترجمه دکتر میثم همدمی از نشر نوین به چاپ رسیده است. این اثر در باب غرقشدن در رسانههای اجتماعی و سونامی بیماریهای روانی است. مطالعۀ کتاب نسل مضطرب به والدین، معلمان و یا افرادی که قصد دارند در آینده دارای فرزند شوند پیشنهاد میشود.
سپس بر دختران متمرکز میشود تا نشان دهد که میان استفاده از رسانههای اجتماعی و بروز بیماریهای روانی، فقط پای یک همبستگی صرف در میان نیست، بلکه رسانههای اجتماعی سببسازِ این بیماریها هستند. ضمناً توضیح خواهد داد که چگونه پسران از مسیری قدری متفاوت به افول تندرستی روانشناختی دچار میشوند. سونامی افسردگی و بیماریهای روانی در نسل زد، زنگ خطری است تا برای متوقف کردن این روند آسیبزا کاری کنیم و کودکیهای ازدسترفته را به بچهها بازگردانیم. جاناتان هایت (Jonathan Haidt) در کتاب صوتی نسل مضطرب (the anxious generation) همین موضوع را مورد بحث و بررسی قرار داده و بهطور ویژه به نسل زد یا همان متولدین سالهای 1997 تا 2012 پرداخته است.
جاناتان هایت در این کتاب توضیح می دهد که کودکی «گوشی محور» چگونه در دههی گذشته آغاز شد و چرا کودکان به بازی و استقلال نیاز دارند تا به بزرگسالانی شایسته و توانا تبدیل شوند. علاوه بر چهار مورد بالا جاناتان هایت دو پیشنهاد در رابطه با چگونگی عملی کردن این اصلاحات بیان میکند؛ با صدای بلند حرفتان را بزنید و با دیگران ارتباط بگیرید. باید در مورد نگرانیهای خود در ارتباط با نشر و گسترش فناوری با صدای بلند با دوستان، همسایهها، همراهانتان در شبکههای مجازی و نمایندگان و افراد مرتبط با آن با صدای بلند حرف بزنید. همچنین سعی کنید با والدینی که تفکری مشابه به شما را دارند ارتباط بگیرید و با کمک آنها شرایط را برای تربیت فرزندانی مستقل از تلفنهای همراه هوشمند مهیا کنید. در نهایت، کودکان برای آماده شدن برای دنیای واقعی نیاز دارند از “پایه امن” والدین خود خارج شوند و بهتدریج مشکلات را بهتنهایی حل کنند. ازآنجاکه پذیرش فناوری در دنیای دیجیتال بهسرعت انجام میشود، برخی از شرکتهای فناوری نیز خود را درگیر مشکلات کنش جمعی میبینند.
جاناتان هایت، روانشناس اجتماعی و استاد دانشگاه نیویورک، یکی از چهرههای برجسته در حوزه روانشناسی اخلاق و سیاسی است. او به خاطر تحقیقاتش در زمینههای اخلاق، شادی و سیاست، شهرت جهانی دارد. چالشها و شکستهای کوچکی که حین این بازیها رخ میدهند، همچون نوعی واکسن، کودکان را مهیا میکنند تا بعد از این بتوانند با چالشهای بسیار بزرگتری روبهرو شوند. اما بنا به دلایل مختلف تاریخی و جامعهشناختی، فراوانی بازیهای آزادانه از دهۀ ۱۹۸۰ رو به افول نهاد و در دهۀ ۱۹۹۰، این افول سرعت گرفت.
ثبت ديدگاه