همانگونه که گفته شد، اوستا کتابی است که در آن مباحث قدیمی بسیاری از اساطیر و افسانههای ایرانی قید شده است. این کتاب اثری است که به حفظ اسطورهها و باورهای آریایی که قدمتی چندهزار ساله دارند، بسیار کمک کرده است. از همین روی مطالعه این کتاب نه فقط برای زرتشتیان، که برای هر کسی که به تاریخ و فرهنگ ایرانی علاقمند است، بسیار میتواند مثمر ثمر باشد. شوربختانه همانگونه که گفته شد، امروزه فقط یک پنجم از کتاب اوستایی که در دوره ساسانی باشنده بود، باقی مانده و به دست ما رسیده است و در حدود چهار پنجم آن از بین رفته. البته همین یک پنجم نیز بسیار حجیم است و کتابی قطور و بزرگ و چند صد صفحهای را تشکیل میدهد. اوستایی که در دوره ساسانی گردآوری شد از بخشهای مختلفی تشکیل میشد.
این کتاب به نوعی آینه ای است که تصویری از اعتقادات، ارزشها و زندگی اجتماعی در دوره باستانی ایران را به ما نشان میدهد و درک از آن به فهم بهتر تاریخ و فرهنگ این منطقه کمک میکند. کتاب اوستا به زبان اوستایی، زبان باستانی ایرانی نگاشته شده است و شامل گونهها و قسمتهای مختلفی است. دو بخش اصلی اوستا عبارتند از اوستا گاتا و اوستا یسن، که هرکدام تأثیر بسزایی در ادیان زرتشتی دارند. کتاب “اوستا” در سرودها و متون خود به خداوند و صفات آن، وجود خوب و بد در جهان، نیروهای طبیعی و آسمانی و نقش انسان در این دستگاه طبیعی اشاره میکند. این تنها چند نمونه از سرودهای گاتا هستند و کتاب اوستا شامل بسیاری از سرودهای دیگر است که هرکدام به جوانب مختلف اعتقادات و آیین زرتشتیان میپردازند. این سرودها ارزشمند بوده و نشانگر اهمیت ادبی و معنوی کتاب اوستا به عنوان یکی از متون کلاسیک و مقدس ایرانی است.
پیشین، ص 200 و 202؛ میکروفیلم ش 2932 دانشگاه تهران، برگ 20 الف، 14ب. تنها سخنان بهجای مانده از زرتشت، در سرودههای منتسب به وی تحتعنوان گاتها خلاصه میشود. این سرودهها مضامینی در خصوص توحید اهورامزدا، آزادی اندیشه، نظم و نیکی هستی و نکوهش دیوان دارد. زرتشت اولین شخصی بود که از اخلاقیات برداشتی متافیزیکی داشت؛ در اندیشههای او، نبرد بین خیر و شر نیروی اصلی در پس نظم چیزها بود. آن ایرانی، مسئول این «تاثیرگذارترین اشتباهات»، یعنی «اخلاق»، بود. او از همه اندیشمندان صادقتر بود؛ پس اولین کسی است که باید به اشتباهش پی ببرد.
پس از دانلود هر کتابی، فایل (pdf یا صوتی) در گوشی یا کامپیوتر شما ذخیره می شود و همیشه می توانید به صورت آفلاین مطالعه کنید و لذت ببرید. وضعیت مناسب این شهر چه از لحاظ تاریخی و چه جغرافیایی باعث سفر تعداد زیادی گردشگر به این شهر میشود. بسیاری از هموطنان ما نیز در ایام تعطیل و به ویژه نوروز، کشور ترکیه و شهر استانبول را به عنوان مقصد خود انتخاب میکنند. برای تهیه بلیط تور استانبول با قیمت مناسب از سایت لحظه آخر بازدید کنید.
کتاب اوستا را باید به حق دانشنامه دینی و ملی ایرانیان باستان دانست. این کتاب نه فقط یک اثر دینی زرتشتی، که یک کتاب ملی و به نوعی شناسنامه و هویت ایران و ایرانی است. در کتاب اوستا ما با یک مججموعه عظیمی و شگفتانگیزی از اساطیر و افسانههای ایران باستان مواجه هستیم.
بخش سوم اوستا از نظر زمانی شامل یـسـنـا، یـشـتهای جدید، ویـسـپـرد، ونـدیـداد و خـرده اوسـتـا است که همگی جزو اوسـتـای نـو به حساب میآیند. اما بسیاری از مضامین همین بخشهای جدید نیز برگرفته و اقتباس شده از باورها و نوشتارهای کهن است؛ اما این آمیختگی به حدی است که امکان تفکیک را امکانپذیر نمیسازد. گویشی که گاهان یعنی سخنان خود زرتشت بدان نوشتهشده و گویشی که بخشهای دیگر اوستا را بدان نوشتهاند. گفته می شود که کتاب اوستا در اصل کتاب مقدس همه ایرانیان باستان بوده است.
زرتشت در قبیلهٔ سپیتامیان که نام جد قبیله، سپیتامه، چند بار در گاتاها ذکر شده، متولد شد. چون بخش دوم (uštra) نام او از لحاظ ریشهشناختی با کلمه «شتر» مرتبط است، میتوان نتیجه گرفت جامعهای که در آن رشد پیدا کرد، یک جامعه مبتنی بر دامپروری بوده است.۲۲ نامهای اعضای خانوادهاش در گاتاها نیامده اما در بخشهای دیگر از مادرش با نام دوغدو و پدرش با نام پوروشاسپه یاد شده است. در نام خانوادگی پوروچیستا، دختر کوچک زرتشت، در کنار «سپیتامه» از «هائچتاسپه» هم نام برده شده است.
با گرد آوری متون کهن و پراکنده، آن ها را به صورت کتاب هایی ارزنده تدوین و ترجمه نمود. کتاب حاضر نیز، همان گونه که از عنوان آن پیداست، به بررسی پیامبر باستانی ایران و نخستین رسول یکتاپرستی در جهان اختصاص دارد؛ موضوعی که بارها و بارها در متون اوستا به آن اشاره شده است. این کتاب که همچنین به نام آوستا نیز شناخته میشود، اساسنامه اصلی ادیان زرتشتی را تشکیل میدهد.
آموزههای زرتشت نقش مهمی در شکلگیری نظام اجتماعی و سیاسی ایران باستان ایفا کرد. شاهان هخامنشی و ساسانی به شدت تحت تأثیر آموزههای زرتشتی بودند و این آموزهها در قوانین و ساختارهای حکومتی آنها تأثیرگذار بود. زرتشت با الغای چندگانهپرستی و مردود خواندن تمام خدایان آریایی، تنها به پرستش اهورامزدا پرداخت و آن را تبلیغ کرد. دین زرتشتی در دوره ساسانی به مدت چهارصدسال دین رسمی سراسر ایران بود.
اوستا، کتاب مقدس زرتشتیان، شامل مجموعهای از متون دینی است که آموزههای زرتشت را در بر میگیرد. این کتاب به زبان اوستایی نوشته شده و به بخشهای مختلفی مانند یسنا، ویسپرد، وندیداد و یشتها تقسیم میشود. در میان بخشهای اوستا، یک بخش کوتاه به نام گاتها به معنای سرودهها موجود است که اکثر مورخان بر این باور هستند که از زبان زرتشت جاری گشته و در گذر هزارهها سالم باقیمانده است.
ثبت ديدگاه