همیشه به خاطر داشته باشید که بیزینس پلن چیست و با چه هدفی قرار است تنظیم شود. حتماً خودتان را مقید کنید که یک طرح تجاری اصلی و واقعی تنظیم کنید. گاهی اوقات صرفاً می‌گوییم برنامه ریزی کرده‌ایم تا دل دیگران (خانواده، همکاران، دوستان)‌ را به دست بیاوریم. طرح کسب و کار هم گاه صرفاً برای به دست آوردن دل سرمایه گذاران یا شرکا تنظیم می‌شود. قسمت تلخ ماجرا این است که احتمالاً تمام افرادی که طرح کسب و کار تنظیم کرده‌اند، منطق مشابهی داشته‌اند و الان روی میز سرمایه گذار، مجموعه‌ای از طرح های تجاری دروغ و اغراق شده قرار دارد.

طرح و برنامه باید مکتوب باشد تا به راحتی دراختیار متخصصان و کارشناسان قرار گرفته و ویرایش و به روز رسانی شده و اصطلاحا پخته شود. صفر تا صد فرآیند رسیدن به هدف، تا حدی مشخص می شود و ابزارها و الزامات آن نیز شناسایی می شود. جایگاه افراد و منابع در طرح برنامه به راحتی قابل جانمایی (layout) است. بنابراین ، برای ورود به بازار و آغاز هر پروژه و هر کاری، بایستی برنامه داشت. خواه مراسم ازدواج باشد خواه فرآیند تحصیل رایگان در خارج از کشور و خواه فرآیند مهاجرت یا خرید خودرو لوکس یا راه اندازی خط تولید بسته بندی خشکبار. برای موفق شدن، باید برنامه داشت و به آرمان های برنامه خوب، پایبند بود.

برنامه‌ریزی برای بهره‌برداری از این فرصت‌ها برای پیشرفت حیاتی است. بخش “خلاصه اجرایی” اولین قسمتی است که خواننده با آن مواجه می‌شود، اما به طور معمول آخرین بخشی است که نگارش می‌شود. این بخش به صورت مختصر جایگاه کنونی کسب و کار شما را نشان می‌دهد، اهداف بلندمدت شما را مشخص می‌کند و دلایلی را که چرا ایده تجاری شما موفق خواهد بود، توضیح می‌دهد. اگر کسب و کار شما تازه راه‌اندازی شده باشد، این بخش ممکن است با شرکت‌های معتبر و قدیمی متفاوت باشد. در این کتاب روش نوشتن بیزنس پلن هوشمندانه به شما آموزش داده می شود.

فرقی ندارد که قصد راه ‌اندازی یک بیزینس چند میلیون دلاری بین‌المللی را داشته باشید یا یک مغازه کوچک در محله خودتان. نظرات و دیدگاه های خود را برای نگارش بیزینس پلن در صنایع مختلف از طریق بخش کامنت در انتهای گفتار به اشتراک بگذارید. از سمپل های بیزینس پلن در اینترنت ، صرفا برای ایده گرفتن استفاده کنید و ذهن را درگیر ساختار و چارچوب مشخص نکنید. به اصول تفکر انتقادی و مدیریت خلاقیت و پرهیز از بلند پروازی بی برنامه، وفادار باشید و از نظر نخبگان و مشاوران حرفه ای کسب و کار، غاقل نشوید. لینک این گفتار را از طریق کانال ها و گروه هایی که در شبکه های اجتماعی عضو هستید، به اطلاع دوستان و آشنایان و مشتاقان به تجاری سازی طرح وایده و استارتاپ برسانید. بیزینس پلن بایدفهرستی مناسب از هزینه هایی که برای راه اندازی کسب و کار نیاز است را در بخش پایانی تشریح کند.

در یک کار دو نفره، این مسئله به یک تقسیم وظایف ساده منتهی می‌شود و در کاری که کمی بزرگتر است، در پاسخ به آن باید ساختار یک تیم را تعیین کرد. یا امیدوارید در میانه‌ی راه آنها را به دست آورید (دستگاه دوم را پس از فروش محصولات دستگاه اول می‌خرم) یا قرار است آنها را از طریق سرمایه گذاران دیگر تامین کنید (وام می‌گیرم / شریک پیدا می‌کنم). این منابع می‌توانند شامل دانش و تخصص شما و همکاران‌تان، سرمایه شما، دسترسی به یک بازار، رابطه خوب با یک شبکه توزیع یا هر چیز دیگری باشند. قاعدتاً شما منابعی در اختیار داشته‌اید که تصمیم گرفته‌اید کسب و کار جدیدی را آغاز کنید. اینکه مثلاً صفحه‌ی اول کسب و کار باید با خلاصه مدیریتی آغاز شود و در فصل اول چه چیزی نوشته شود و فصل‌های دیگر به ترتیب به چه موضوعاتی اختصاص پیدا کنند. این شامل اعداد و ارقامی است که نشان می‌دهد شما چقدر سود دارید و چقدر ضرر خواهید کرد.

اما به هر حال، بخش مهمی از کار و کارآفرینی، فعالیت‌های روزمره و کارهای هفتگی و ماهانه‌ای است که عملاً بدون وجود آن‌ها کسب و کار وجود ندارد. پس از تنظیم طرح تجاری اصلی (Master Business Plan)، بسته به نیاز، ممکن است نسخه‌های فرعی دیگری را از روی آن تنظیم کنید و حتی شاید تغییراتی هم در آنها اعمال کنید. باید زودتر طرح را تنظیم کنیم تا به سرمایه گذار حقیقی یا حقوقی بدهیم و او قانع شود سرمایه مورد نیاز را در اختیار ما قرار دهد تا ما بتوانیم به سراغِ اصل کار برویم. در این مورد ممکن است استثنا وجود داشته باشد، اما در اغلب موارد باید قیمت‌گذاری را طوری انجام دهید که تمام هزینه‌های شما برای تولید تا ارائه محصول به مشتریان را پوشش دهد. همیشه قیمت باید بیش‌تر از هزینه‌ای باشد که برای ارائه محصول به مشتری، صرف می‌کنید.

در تدوین طرح کسب و کار، معرفی مناسب و درست و واضح و شفاف توانایی های طراح تولید کالا و خدمات، اهمیت بسزایی در جلب نظر سرمایه گذار طرح دارد. گاها مشاهده می شود که بیزینس پلن ، تولید کالا و خدمات خاصی را به خوبی در ۲ گام اول، تشریح کرده و توجیه پذیر است. اما وقتی به گام سوم یعنی شناسایی توانمندی های مجری طرح وایده می رسیم، این بخش، فاقد استدلال روشن و مستندات  لازم برای ترغیب سرمایه گذار برای سرمایه گذاری روی طرح است. هدف از اضافه کردن طرح مالی به بیزینس پلن این است که بفهمید هزینه‌‌های سازمان شما چقدر است، چقدر زمان می‌برد تا به سوددهی برسید، چقدر از وجوه نقد را باید نگه دارید و هر وجه نقد و غیر نقدی را چگونه هزینه می‌کنید. پیش‌بینی صورت مالی به روشن شدن استراتژی شما کمک می‌کند، همچنین به سرمایه‌گذاران این اطمینان را می‌دهد که شما در مورد ‌آینده فکر کرده‌اید و برنامه‌های مالی دقیقی دارید.

در این قسمت فایل نمونه بیزینس پلن آماده رایگان برای دانلود آمده است که از سایت هاب اسپات گرفته شده و بررسی آن می‌تواند نوشتن طرح کسب‌وکار را برایتان ساده‌تر کند. می‌خواهید کسب‌وکار خود را با برنامه‌ریزی حرفه‌ای شروع کنید؟ داشتن یک بیزینس پلن دقیق و کاربردی یکی از مهم‌ترین گام‌ها برای راه‌اندازی و رشد موفقیت‌آمیز یک کسب‌وکار است. طرح کسب کار یا بیزینس پلن، طرحی است که معمولا قبل شروع کسب و کار نوشته می شود و شامل مباحث مالی، بازاریابی و عملیاتی کسب و کار است، که به ما کمک می کند تا به اهداف کسب و کارمون برسیم. وقتی این طرح، دقیق و شفاف تنظیم و نوشته شود در هر مرحله از کار، تمرکزمان را برای رسیدن به اهداف فردی و مالی هدایت می کند. اگر یک شرکت فناوری هستید، باید در بیزینس پلن خود، فناوری خود را بیان کنید. قرار نیست اسرار و رمز و راز تجاری سازمان خود را فاش کنید، اما باید شرح دهید که فناوری شما چه برتری نسبت به راه‌حل‌های موجود دارد.