در این زمان، خداوند بزرگ، پیامبری پارسا چون ابراهیم خلیل را به سوی آنان گسیل داشت. بنیان‌گذاری کعبه، نیایش‌ها، شرک‌ستیزی، بت‌شکنی، تسلیم در برابر ذبح فرزند، گفت‌وگوهای وی با مشرکان و بت‌پرستان، مقاومت در کیش خداپرستی حتی با پرتاب شدن به آتش، رسیدن به مقام امامت و … آزر تصمیم گرفت ابراهیم را زندانی کند تا هم ابراهیم در صحنه نباشد و هم زندان او را از کارهایش پشیمان کند. از این رو ابراهیم را دستگیر و در خانه اش زندانی کرد و افرادی را بر او گماشت تا فرار نکند؛ ولی طولی نکشید که او از زندان فرار کرد و به دعوت خود ادامه داد و مردم را از بت پرستی بر حذر می داشت و به سوی توحید فرا می خواند (۲۲۹). محل تولد ایشان، شهر بابل، در سرزمین بین النهرین (میان دجله وفرات) در عراق کنونی قرار داشته است.

طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 14، ص 412، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، 1417ق. ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد‏، الطبقات الکبری‏، ج 1، ص 41، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ دوم، 1418ق. صالحی دمشقی‏، محمد بن یوسف، سبل الهدی و الرشاد فی سیرة خیر العباد، ج 1، ص 309، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1414ق.

آن حضرت را در شهر «الخلیل» واقع در کشور فلسطین، در زمینی که خودش آنجا را خریداری کرده بود، دفن کردند. قبر ایشان، کنار قبر «ساره» همسر آن پیامبر بزرگ می باشد. مدت عمر آن مبارز و قهرمان یکتا پرست، ۱۷۵ سال ذکر شده است.

فرزندان او اسماعیل و اسحاق پیامبران بعد از او بودند که از نسل هرکدامشان پیامبرانی دیگر برای هدایت مردم برگزیده شد. بت های چوبی و سنگی – ماه – خورشید – ستارگان و عده ای نمرود را خدای خود می دانستند. برای رفع مشکل اول، محوطه ای وسیع انتخاب کردند و اطراف آن دیوارهایی به ارتفاع سی ذرع کشیدند و تا جایی که می توانستند هیزم ها را در آن محوطه انباشتند. برای رفع مشکل دوم مطابق بعضی از روایات شیطان به صورت انسان نزد آنان آمد و ترتیب ساختن منجنیق را به آنان تعلیم داد و چون منجنیق ساخته شد، هیزم ها را برافروختند و آتش مهیبی روشن شد. در این هنگام ابراهیم را به وسیله منجنیق به سوی آتش پرتاب کردند.

کتاب آسمانی این حضرت نیز صحف نام دارد که در طول زندگی پر فراز و نشیب خود، تلاش بسیاری برای هدایت مردم کرد. سیرۀ تربیتی قرآن کریم، افزون بر بیان مفاهیم، معرفی مصادیق و الگوهای عینی و خارجی اســت؛ از این رو در قرآن کریم بیش از دو هزار آیه درباره انبیای الهی علیهم السلام آمده اســت. این امر نشان می دهد که مطالعه و بررسی زندگی انبیای گذشته، برای امــت پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله نیز راهگشــا و هدایت بخش اســت. زیرا همۀ انبیا، با اینکه به شــرایط زمان، مکان و اســتعدادها توجه داشته اند، ولی مخاطبشان «نظام فطرت» بوده اســت؛ نظامی که خدای متعال آن را در وجود همۀ انسان ها قرار داده است. این مجموعه زندگانی نورانی انبیا را در اوج نقطه کمالشان می‌نگرد و از میانه هزار نکته اجتماعی و فرهنگی، برخی از آن را برای کسانی بازگو می‌کند که دوست دارند زیبا زندگی کنند.

اسماعیل جد رسول اکرم صلی الله علیه و آله و نیای اعراب حجاز است. بر این اساس قرآن کریم، حضرت ابراهیم را پدر اعراب خوانده است. در قرآن از کتاب آسمانی آن‌حضرت با عنوان «صحف ابراهیم» یاد شده که اکنون در دست‌رس نیست.

همسر اول ابراهیم(ع) «ساره» و همسر دوم ایشان «هاجر» نام داشت. مطابق روایت تنخ، مجموعه متون مقدس یهودیان، ابراهیم در اور متولد شد. بعد از اینکه خدا به او وعده ارض موعود و فرزنددار شدن را داد، به همراه ساره و برادرزاده‌اش لوط به کنعان مهاجرت کرد. آنجا از ترس اینکه مصریان برای تصاحب ساره او را بکشند، وی را خواهر خودش معرفی کرد. در نتیجه، ساره را به حرم‌سرای فرعون بردند و بابتش ثروت زیادی به ابراهیم بخشیدند، اما نهایتاً الوهیم باعث شد ساره را به او بازگردانند.