یالوم، داستانی فلسفی و روانشناختی است که تخیلی هنرمندانه را با مفاهیم عمیق زندگی در هم میآمیزد. این کتاب روایت ملاقات فرضی میان دکتر یوزف بروئر، از پیشگامان رواندرمانی، و فیلسوف مشهور، فریدریش نیچه است. این ملاقات به شکلی عمیق و تاثیرگذار به بررسی رنج، معنا و آزادی اراده در زندگی انسان میپردازد.
به جرات میتوان گفت که در هر خانواده، حداقل یکی در اعتماد و برقراری ارتباط صمیمانه با دیگران مشکل دارد. از همه بدتر اینکه این مشکل اخیرا از سنین بسیار پایین شروع میشود. برای مثال، اکثر نوجوانها و جوانهای امروزی، ترجیح میدهند با هویتهایی ساختگی در فضای مجازی حضور داشته باشند تا هویت اصلی خود را پنهان کنند و به صورت مرموز و غیرعادی با دیگران ارتباط برقرار کنند.
تنها کافی است سری به مدارس، دانشگاهها یا شبکههای اجتماعی مثل تلگرام، اینستاگرام و… بزنید تا متوجه شوید چقدر این روزها، انزوا زیاد شده است. معضلی که در کتاب «وقتی نیچه گریست» مطرح میشود، دقیقا معضل برقراری ارتباط با دیگران، انزوا، تنهایی و یک نوع پارانویای مریضگونه به اطرافیان است. البته ممکن است با شنیدن نام نیچه در عنوان این رمان، با خودتان فکر کنید که یک کتاب فلسفی نچسب است و نمیتوان به خواندن آن ادامه داد. اما به محض آنکه شروع به خواندن صفحهٔ اول کنید، متوجه خواهید شد که اروین د. یالوم، نویسندهٔ این کتاب، قلم سحرآمیزی دارد که شما را به خواندن بدون توقف تمام ماجرا ترغیب میکند.
لو سالومه نام دختری است که سالهای متمادی با فردریش نیچه ارتباط داشته و تاثیر بسیار زیادی بر جوانب زندگی او گذاشته است. کتاب “وقتی نیچه گریست” نوشتهی اروین یالوم، یکی از آثار برجسته در حوزهی روانشناسی و فلسفه است که به بررسی عمیق زندگی و افکار فیلسوف مشهور، فردریش نیچه، میپردازد. این رمان داستانی تخیلی را روایت میکند که در آن نیچه با زیگموند فروید، بنیانگذار روانکاوی، ملاقات میکند. یالوم یکی از مشهورترین کتابهای روانشناسی است که در آن برههای از زندگی فیلسوف نامی آلمانی، فردریش نیچه، بهعنوان یکی از شخصیتهای کتاب بهطور خاص مورد بررسی قرار گرفته است.
نویسنده کتاب اروین یالوم که خود نیز روانشناس است، در نگارش کتاب از بسیاری اطلاعات واقعی، از جمله نامهها و خاطرات نیچه در داستان پردازی استفاده کرده است. او کتاب را در سال 1992 منتشر و آن را به یکی بهترین کتابهای روانشناسی تبدیل کرد. نثر روان و جذاب یالوم، همراه با دیالوگهای فلسفی و عاطفی، تجربهای عمیق و تأملبرانگیز را برای خواننده فراهم میآورد. “وقتی نیچه گریست” نه تنها یک رمان است، بلکه یک سفر فکری به دنیای فلسفه و روانشناسی است که میتواند برای هر کسی که به این موضوعات علاقهمند است، جذاب و آموزنده باشد. دکتر برویر بهطور کامل با نیچه به همدردی میکنند و حتی گاهاً سعی میکنند خود را به عنوان یک بیمار روانی جا بزند تا بتواند با نیچه ارتباط برقرار کند و از او کمک بخواهد.
در پی این مکالمات و ملاقاتها هریک از این دو به کشف نقاط تاریک ناخودآگاه خود میپردازند. از جمله آثار داستانی یالوم میتوان به «دژخیم عشق و دیگر داستانهای روان درمانی»، «دروغگویی روی مبل»، «مامان و معنی زندگی»، «درمان شوپنهاور»، «پلیس را خبر میکنم»، «خلق شدگان در یک روز و داستانهای رواندرمانی دیگر» و… اشاره کرد. از آثار غیر داستانی نیز میتوان به «نظریه و عمل در رواندرمانی گروهی»، «رواندرمانی اگزیستانسیال»، «هنر درمان»، «یالومخوانان» و… اشاره کرد.
در پایان کتاب اتفاقات جذاب و بسیار گیرایی میافتد که شما نمی توانید دست از خواندن این کتاب بکشید. دکتر برویر یک پزشک کاملاً دلسوز و وظیفه شناس است که به طور کامل و دقیق به درمان فریدریش نیچه میپردازد و باعث درمان او میشود. دکتر سپیده حبیب ( متولد ۱۳۴۹ در شهر تهران) فعال در زمینه روانپزشکی و ترجمه آثار در این حوزه است وی بهخاطر ترجمه آثار «اروین د. سپیده حبیب دوران ابتدایی را در مدرسه فرهاد و دبیرستان را در دبیرستان هدف گذرانده است.
او در این رمان، که توسط سپیده حبیب ترجمه و توسط نشر قطره به چاپ رسیده است، داستان را از لو سالومه آغاز میکند. زنی که با یک روانشناس به اسم دکتر برویر ملاقات میکند و از او میخواهد تا معشوقش، نیچه را بدون اینکه بفهمد، درمان کند. با وجود اینکه این کار، واقعا امری غیرممکن به نظر میرسد، دکتر برویر قبول میکند و این نقطهٔ آغاز این رمان فلسفی و روانشناسانه است. در ادامه، خلاصهای کامل از این کتاب در اختیار شما قرار خواهد گرفت. موضوع کتاب وقتی نیچه گریست، راجع به فریدریش نیچه، فیلسوف و شاعر بزرگ بزرگ آلمانی است.
ثبت ديدگاه