تزو پس از اینکه ژنرال شد، کارآمدی فلسفه خود را با رهبری ارتش و پیروزی در نبردی چشمگیر در ایالت چو نشان داد. او سپس فلسفه خود را روی کاغذ آورد و هنر جنگ را برای پادشاه وو نوشت. این کتاب دارای 13 فصل است که هر فصل به جنبه خاصی از جنگ و استراتژی اختصاص دارد. اگرچه او با جملات کوتاه و موجز می نویسد، اما کوتاه بودن کلماتش همیشه حاوی عمق معناست. در نتیجه، هنر جنگ تأثیر بسزایی در تفکر نظامی شرق و غرب داشته است که تا به امروز ادامه دارد. همچنین، اصل شناخت دشمن و خود می‌تواند به افراد کمک کند تا با شناخت نقاط ضعف و قوت خود و شرایط محیطی، تصمیمات بهتری بگیرند و موفقیت بیشتری کسب کنند.

در بعضی چیزها به طور صحیح و همان طور که به نظر دیگران درست است عمل می کند تا بتواند در مورد بعضی چیزهای دیگر غافلگیر شان کند. در هنر فریب دادن حریف مهارت دارد یعنی اجازه می دهد حریف چیزی را ببیند که خودش مایل است او ببيند. در سازمانش بین افراد، نزدیکی ایجاد می کند تا بتواند به عنوان یک واحد و با روحی مشترک حرکت کند. اگر آن‌ها را به‌خوبی بداند، پیروز می‌شود و اگر از آنان اطلاعی نداشته باشد، شکست می‌خورد.

مهمترین اصول مطرح شده در کتاب متمرکزند بر سودگرایی، هوشمندی، و موقعیت‌شناسی. فکر می‌کنم، همه‌ی ما در مقایسه با انسان‌های دیرین، آگاهانه یا ناخودآگاهانه، چنین اصولی را بهتر می‌شناسیم و به کار می‌گیریم. در نتیجه می‌توان گفت بخش زیادی از مطالب، چیز جدیدی ندارند. از طرفی علم مدیریت، روان‌شناسی، تجارت، و یا حتی برخی کتاب‌های خودشناسی، سلف-هاپ، و «عمومی» به صورت اصولی‌تری اندرزهای این کتاب را پوشش می‌دهند. عامل زمین شامل فواصل دور و نزدیک، سختی یا آسانی مسیر و امن یا خطرناک‌بودن آن می‌شود؛ همچنین از منظر جغرافیای منطقه و احتمال پیروزی یا شکست (زندگی و مرگ) نیز مهم است. در مستندات ارائه‌شده در صفحات مختلف، به این مطلب اشاره شده است که فرمانروا مخاطب این اثر است.

اما قبل از ورود به بحث اصلی، گردآوردندگان این کتاب تصمیم گرفته‌اند تا بابی برای آشنایی بهتر با شخصیت سون تزو و جایگاه و موقعیت تاریخی‌اش فراهم کنند. لیدل هارت (B. H. Liddell Hart) مورخ نظامی اهل بریتانیا و س. کتاب هنر جنگ به‌طور خلاصه شامل محاسبات و برآورد‌هایی‌ست که هر جنگنده، پیش از ورود به عرصه‌ی نبرد و در حین آن، باید آن‌ها را به‌خوبی بررسی کند و مورد توجه قرار دهد. سون تزو برای توضیح مباحث خود، بیانی خشک و رسمی ندارد؛ بلکه برای فهم بهتر مطالب توسط مخاطب و ثبت عمیق آن‌ها در ذهن وی، از اشاره‌های نغز و کوتاه و تمثیل‌های قابل‌درک بهره می‌گیرد.

این کلمه اشاره به مشکلاتی دارد که فرد در زندگی با آن برخورد می‌کند. چرا که همه‌ی انسان‌ها در طول زندگانی دائم برای رسیدن به اهداف خود در پی نبرد هستند، پس چه شایسته‌تر که با خواندن این کتاب از قبل استراتژی بازی با آن را یاد بگیرید. همین موضوع هم هست که اهمیت مطالعه در باب جنگ و هدایت آن و خواندن کتابی مثل هنر جنگ را برای خواننده‌ی اهل تفکر روشن‌تر می‌کند. به صراحت می توان گفت که بعد از خرید کتاب هنر جنگ و خواندن این کتاب بسیار نکات تامل برانگیزی یاد می‌گیرید، و احساس قدرت می کنید با این که، این کتاب در مورد جنگ است.

اما در چنین جهانی، قواعد و اصول جنگیدن همچنان است که همیشه بوده و قوانین رهبری و مدیریت جنگ نیز هنوز بر رسم قدیم خود پابرجاست. هنر جنگ به مسائل مختلفی می‌پردازد که در یک جنگ، مهم هستند. از میان آن‌ها می‌توان به نقش قوی فرمانده، آرایش جنگی، راه‌هایی برای فریب دادن دشمنان، حمله‌ مدبرانه و شناسایی نقاط قوت و ضعف اشاره کرد. هرچند نوشته‌ها و استراتژی‌های این افسر جنگی در طول سال‌ها حفظ شده است و قوانینی که او پایه‌ریزی کرد هنوز در طرح‌ریزی‌ها و استراتژی‌های جنگی استفاده می‌شود اما می‌توان آن‌ها را در دنیای تجارت و سیاست هم به کار بست.

ببینید، هر چی کتاب خوندید در زمینه موفقیت و استراتژی کار بریزید دور… سراج بوک متشکل از تیمی جوان، با استعداد و علاقه‌مند به کتاب از سال ۱۳۹۶ فعالیت اینترنتی خود را شروع کرد. فکر می‌کردم خودشناسی و خودسازی در این نوشتار بسیار پررنگ‌‌تر باشد و برای خواننده‌ی امروزی آورده‌ی بیشتری داشته باشد. بخشی دیگری از مطالب نیز برای انسان امروز، جدید نیستند. کسی جنگ را می برد که خود و نیروهایش آماده و منتظر شرایط غیر آماده ی دشمن باشد.