محمدعلی همایون کاتوزیان، اقتصاددان، کارشناس علوم سیاسی، جامعه‌شناس، شاعر، پژوهشگر تاریخی و منتقد ادبی برجسته‌ی ایرانی است. کتاب‌های «اقتصاد سیاسی ایران» و «آدام اسمیت و ثروت ملل»، دو نمونه از مهم‌ترین آثار محمدعلی همایون کاتوزیان به شمار می‌روند. در بخش اول این کتاب، بعد از یک پیشگفتار موضوعی، وارد مبحث آشنایی با خود آدام اسمیت می‌شویم و در فصولی پنج‌گانه به ترتیب با حیات اسمیت، محیط اجتماعی و معنوی پیرامون او و دو کتاب مهمش به نام‌های نظریهٔ احساسات اخلاقی و ثروت ملل آشنایی پیدا می‌کنیم. به نوعی می‌توانیم آدام اسمیت و ثروت ملل را در زمینهٔ شرح هم قرار بدهیم؛ چرا که کاتوزیان سعی کرده تا با مبدأ قرار دادن یک متفکر بزرگ و اثر جاودان او، به ارائهٔ تحلیل‌های خودش بپردازد. درواقع آدام اسمیت یکی از بزرگ‌ترین متفکران غرب و اقتصاددان و فیلسوفی اسکاتلندی است که کتاب ثروت ملل را در سال ۱۷۷۶ میلادی به انتشار رساند و باعث شد این کتاب به عنوان مرجعی برای تبیین ماهیت و علل افزایش ثروت تمام ملت‌ها مطرح شود. از ویژگی‌های مثبتی که می‌توان در عملکرد نویسنده به آن توجه کرد، دقت ژرف و عمیقی است که وی در بستری تاریخی و سیاسی، تئوری‌های اقتصادی مطرح شده داشته است.

“آدام اسمیت و ثروت ملل” کتابی است که انتشارات امیرکبیر آن را از “محمدعلی همایون کاتوزیان” در حدود دویست صفحه به انتشار رسانده است. “همایون کاتوزیان” در این اثر پس از ارائه ی پیشگفتار به بررسی زندگانی اسمیت، محیط اجتماعی و معنوی او پرداخته و پس از اشاره ای به احساسات اخلاقی او به “ثروت ملل” اشاره می کند. در ادامه او برگزیده ای از “ثروت ملل” را در قالب هفت فصل به مخاطب عرضه می دارد که هر فصل به مبحث مهمی در حوزه ی اقتصادی پرداخته است.

از سوی دیگر، اگر ریشه‌های انقلاب صنعتی و تاثیراتش را می‌بینیم، نباید از پیامدهای آن هم به راحتی گذر کنیم؛ یکی از مهم‌ترین پیامدهای متاخر انقلاب صنعتی، اصلاحات ارضی است. شاید پیش خودتان بگویید انگلستان با آن همه آب و منابع، چه نیازی داشته تا مانند ایران اصلاحات ارضی را اجرا کند؟ کاتوزیان با لحنی ساده و دلنشین پاسخ می‌دهد که اگر کمیِ افراطی یک موضوع انسان را دچار مشکل کند، قطعا زیادی آن هم او را اذیت خواهد کرد. آنچه اهمیت دارد این است که ما بدانیم کدام ویژگی‌های قرن هجدهم و یکی دو قرن پیش از آن بیشتر مشوق ظهور اندیشه‌هایی نو در نظام اقتصادی سیاسی بوده است.

در فصل سوم توزیع درآمد اعم از مزد آن‌ها، سود و بهرۀ مالکانه تجزیه و تحلیل شده است و در فصل چهارم مسئلۀ تراکم سرمایه و توسعۀ اقتصادی موشکافی شده است. آنچه کاتوزیان به گزینش از کتاب آدام اسمیت و ثروت ملل در فصل پنجم زیر ذره‌بین برده، ظهور نظام فئودالی و دگرگونی آن به نظام سرمایه‌داری است و پس از بررسی اندیشه‌ها و نظام‌های متنوع اقتصاد سیاسی در فصل ششم، سرانجام در فصل هفتم که فصل انتهایی‌ کتاب است، به نقش دولت پرداخته است. آدام اسمیت و ثروت ملل کتابی از محمدعلی همایون کاتوزیان است که انتشارات امیرکبیر آن را به چاپ رسانده است. کاتوزیان در‌ این اثر پس از ارائۀ پیشگفتار به بررسی زندگی اسمیت، محیط اجتماعی و معنوی او پرداخته و پس از اشاره‌ای به احساسات اخلاقی، به “ثروت ملل” اشاره می‌کند.

از آن‌جایی که کتاب حاضر یک کتاب مقایسه‌ای و در زمینهٔ شرح محسوب می‌شود، مطالعهٔ آن می‌تواند برای تمام دوست‌داران مفاهیم اقتصادی و سیاسی مناسب باشد، اما بهتر است برای دریافت درکی بهتر و والاتر از این اثر، قبل از آن به مطالعهٔ خود اثر آدام اسمیت هم دست زده باشید. گرچه که کاتوزیان با حواس‌جمعی، گزینه‌هایی از ثروت ملل که بیشتر به کتاب خودش مربوط بوده را در انتهای اثرش هم ذکر کرده است. دکتر محمدعلی همایون کاتوزیان که در خارج از ایران با نام هما کاتوزیان شناخته می‌شود، در حال حاضر همراه با دو فرزند خود در شهر آکسفورد انگلستان زندگی می‌کند. البته اتفاقات بعدی، یعنی انقلاب صنعتی، بسیار مهم‌ترند و در شکل‌گیری تفکرات اسمیت تاثیرگذارتر؛ اما اتفاقات بالا از آن جهت اهمیت می‌یابند که ریشه‌ی بسیاری از اتفاقات را به انحای مستقیم و غیر مستقیم در دل خود جای داده‌اند. برای مثال شاید جالب باشد بدانید که تنها شش سال بعد از جنگ مذکور، اولین بانک در تغییرات ضمنی و بن‌مایه‌ای اشرافیت حاکم بر انگلستان –که دوباره بعد از آن شکست در حال بازپروری خودش بود- تاسیس شده است. مساله‌ای که نمی‌توانیم به راحتی از آن عبور کنیم؛ خصوصا در تحلیل کتابی این‌چنین اقتصادی!

از ویژگی های مثبتی که می توان در عملکرد “محمدعلی همایون کاتوزیان” به آن توجه نمود، دقت ژرف و عمیقی است که وی در بستری تاریخی و سیاسی تئوری های اقتصادی مطرح شده داشته است. وی به جای نگاه به مدل های اقتصادی به عنوان توصیف کنندگان عینی رفتار بشر، تلاش کرده تا کارکرد این نظریات را تنها در چهارچوب زمانی و مکانی خاص بررسی کند.فصل نخست از کتاب “آدام اسمیت و ثروت ملل” به مساله ی تقسیم کار اشاره کرده و سپس در فصل دوم بحث پول، ارزش و قیمت تحت بررسی قرار گرفته است. آنچه “محمدعلی همایون کاتوزیان” به گزینش از کتاب “آدام اسمیت و ثروت ملل” در فصل پنجم زیر ذره بین برده، ظهور نظام فئودالی و دگرگونی آن به نظام سرمایه داری است و پس از بررسی اندیشه ها و نظام های متنوع اقتصاد سیاسی در فصل ششم، سرانجام در فصل هفتم که فصل انتهایی این کتاب است به نقش دولت پرداخته است. فصل نخست از کتاب “آدام اسمیت و ثروت ملل” به مساله ی تقسیم کار اشاره کرده و سپس در فصل دوم بحث پول، ارزش و قیمت تحت بررسی قرار گرفته است. وی به جای نگاه به مدل های اقتصادی به عنوان توصیف کنندگان عینی رفتار بشر، تلاش کرده تا کارکرد این نظریات را تنها در چهارچوب زمانی و مکانی خاص بررسی کند. فصل نخست از کتاب آدام اسمیت و ثروت ملل به مسئلۀ تقسیم کار اشاره کرده و سپس در فصل دوم بحث پول، ارزش و قیمت تحت بررسی قرار گرفته است.

او از طرفی انتقاداتی ریشه‌ای به اروپامحوری در تاریخ‌نگاری ایرانی گرفته است و از سوی دیگر با طرح فرآیند کوتاه مدت بودن فضای اجتماعی ایران، پایهٔ بحث‌های زیادی را ساخته است. شما سفارش میدین و ما اگر کتاب رو داشتیم یا تونستیم پیدا کنیم، شرایط خرید کتاب رو براتون فراهم می‌کنیم. فروشگاه اینترنتی کتابستان، جایی است برای گشت و گذار مجازی دربین هزاران عنوان کتابِ پرفروش، به روز و جذاب از ناشران مطرح کشور و خرید آسان کتاب از هر نقطه ایران عزیز بیشتر بخوانید.. بعدها با وقوع جنگ بین فرانسه و بریتانیا در سال ۱۸۱۵ (میلادی) میلادی و بحران اقتصادی مرتبط با آن شامل وضع بد کارگران به تدریج تأملی را در خصوص این مکتب به وجود آورد. هر کتابی که نیاز دارید و به ذهن شما خطور میکند را میتوانید از فروشگاه کتاب جم با تخفیف ویژه بخرید. کتاب جم به عنوان یکی از قدیمی ترین فروشندگان کتاب در زمینه کتب کمک آموزشی و فیلم های آموزشی، کمک درسی و کنکور، کتب عمومی، کتب کودک و بازی های فکری با نزدیک به دو دهه فعالیت تاسیس گردیده است.

کاتوزیان اعتقاد دارد که افکار آدام اسمیت در یک خلا اجتماعی و فکری به جامعه‌ی اندیشه‌ی جهان عرضه شده‌اند و شاید همین موضوع است که اتفاقا تاثیر و البته ارزش آن‌ها را بیش از پیش می‌کند. درواقع نظام کشاورزی و سیاسی انگلیس در قرن هجدهم میلادی، برخلاف تصور ما فئودالی نبوده است و این نظام حتی از دیگر کشورهای اروپایی، خیلی زودتر دچار تزلزل شده بوده است. «ثروت ملل» نام مهمترین کتاب «آدام اسمیت»، اقتصاددان اسکاتلندی است که در سال ۱۷۷۶ میلادی منتشر شده‌است.

کتابی که به عقیده‌ی بسیاری، اگر ثروت ملل نبود، به عنوان بزرگ‌ترین اثر اسمیت و شاید یکی از بزرگ‌ترین آثار فلسفی جهان مطرح می‌شد؛ اما اکنون در سایه‌ی اثر دیگر اسمیت قرار گرفته است. این کتاب که به نام عواطف اخلاقی هم ترجمه شده است، اثری فلسفی با زمینه‌های اخلاقی، روانشناسی و روش‌شناسی است که سعی دارد تا به انگیزه‌شناسی انسان بپردازد. اسمیت در این کتاب بیش از هر چیزی در انگیز‌شناسی اعمال آدمی، به واژه‌ی همدردی تاکید می‌کند. او البته در نگارش احساسات اخلاقی از توماس هابز الهام گرفته و شور و شهوت را دو عامل پایه‌ای برای اعمال و همچنین نتایج اعمال ما معرفی می‌کند؛ اما برخلاف هابز، به جای ترس، همچنان که گفتیم، بر همدردی تاکید زیادی می‌ورزد.

به محض ورود به سایت کتاب جم با دنیایی از کتاب ها و فیلم های آموزشی روبرو میشوید و میتوانید با بالاترین تخفیف اقدام به خرید محصولات نمایید. اگر این محصول را قبلا از فروشگاه اینترنتی کتاب رشد خریده باشید، نظر شما به عنوان خریدار ثبت خواهد شد. تمام حقوق سایت متعلق به کتاب جم میباشد و هر نوع کپی برداری تنها با ذکر نام کتاب جم به‌صورت لینک‌دار مجاز است.