مقدسی، مطهر بن طاهر، البدء و التاریخ، ج 3، ص 51، بورسعید، مکتبة الثقافة الدینیة، بیتا. ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد، الطبقات الکبری، تحقیق، عطا، محمد عبد القادر، ج 1، ص 45، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1410ق. ابن اثیر جزری، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج 1، ص 82، بیروت، دار صادر، 1385ق. بیان تمام فضایل و مقامات معنوی ابراهیم خلیل در این مختصر نمیگنجد؛ لذا به بیان برخی از مهمترین آنها به صورت خلاصه اکتفا میکنیم. مراسم بزرگ عبادی – سیاسی حج با آن همه عظمت و شكوهش به وسيلۀ ابراهيم، و به فرمان خدا پايهگذارى شد و به همين جهت نام ابراهيم و خاطرۀ او با تمام مراسم حج آميخته است. و انسان در هر جایگاه و هر برنامهاى از اين مراسم بزرگ به ياد اين پيغمبر الاهى افتاده و پرتو عظمت او را در دل خويش احساس میكند.
ابراهیم(علیهالسلام) از شهر بابل با زوجه خود ساره و لوط و كسانی كه به وی ایمان آورده بودند، رهسپار شام(سوریه) كه در آن زمان كنعان میگفتند گردید و در شهری كه نام آن «حران یا حاران» بود اقامت گزید. ابراهیم(علیهالسلام) پس از ازدواج با ساره، به او پیشنهاد كوچ كردن از شهر را نمود، ساره هم قبول كرد، ابراهیم(علیهالسلام) كه قصدمهاجرت پیدا نمود، به تمام كسانی كه به او ایمان آورده بودند، اطلاع داد كه میخواهد كه از شهر كوچ نموده و مهاجرت كند. خبر تعرض به بتها به فرمانروایان رسید و آنها به نیروهای خودمان فرمان دادند، تا ابراهیم(علیهالسلام) را برای محاكمه در برابر دیدگان مردم حاضر كنند. (و آنان كه شنیدهاند وی از بت ها عیبجویی كرده و آنها را تهدید نموده است، میبایست به این مطلب گواهی دهند).
این داستانها به خصوص برای کودکانی که در خانوادههای مذهبی و معتقد رشد میکنند، بسیار مفید است. و آگاهی افراد از زندگی این بزرگان از همان دوران کودکی اهمیت دارد تا با سرشت رفتاری آنها مخلوط شود و زندگی و آینده آنان از رفتار پیامبران اثر بپذیرد. علاوه بر این داستان پیامبران الهی به واسطه اتفاقات مهم و خاص خودشان برای کودکان جذابیت بسیاری دارد. ۴۲ – نام ابراهیم(علیهالسلام) در بیست و پنج سوره و شصت و نه آیه، نام اسحاق (علیه السلام) در دوازده سوره و هفده آیه، نام اسماعیل(علیهالسلام) در هشت سوره و دوازده آیه آمده است.
ابراهیم(علیهالسلام) دارای آن چنان جایگاهی است، كه قرآن او را پدر اعراب،۲۰ و پدر پیامبران پس از او خوانده۲۱ ، و نیز به خلیل الله و خلیل الرحمن، یعنی دوست خدا ملقب گردیده است. حضرت ابراهیم(ع) دومین پیامبر اولوالعزم(ع) دارای شریعت و کتاب مستقل است. قرآن کریم از حضرتشان با عظمت یاد کرده و معارف فراوانی را با استفاده از زندگی ایشان به بشر میآموزد. با این توضیح کتاب حضرت ابراهیم زبور نیست و از روایات میتوان به صحف ابراهیم رسید، چون یک کتاب بر ایشان نازل نشده است و چندین کتاب نازل شده است. ساره(س) و هاجر(س) همسران آن حضرت بوده و دو پیامبر الهی اسماعیل(ع) و اسحاق(ع) فرزند بلافصل ایشان میباشند و بیشتر پیامبران بعد از ایشان و پیامبر خاتم(ص) از نسل ابراهیم(ع) میباشند. وقتی كه شهر كاملاً خلوت شد، ابراهیم(علیهالسلام) یك تبر با خود برداشت، و به پرستشگاهی كه بتهای آنان در آن قرار داشت رفت.
همچنین نام پسری که به قربانگاه برده شده در قرآن موجود نیست. میان حضور ابراهیم در سورههای مکی و مدنی تفاوتهایی دیده میشود و جایگاهش در سورههای مدنی بالاتر رفتهاست. به نظر پژوهشگران تاریخ ادیان بیشتر داستانهای قرآنی دربارهٔ ابراهیم ریشه در تلمود دارد. قرآن همچنین پدرش را برخلاف تنخ، آزر نامیده شدهاست. حضرت ابراهیم(ع) دومین پیامبر اولوالعزم(ع) است که دارای شریعت و کتاب مستقل بود.1 او قهرمان توحید و اسوه در بتشکنی بود. نام ابراهیم(ع) و داستان زندگیاش بارها در سورههای مختلف قرآن بیان شده است.2 از آموزههای دینی برداشت میشود که بعد از پیامبر اسلام(ص)، حضرت ابراهیم(ع) در میان پیامبران الهی(ع) دومین شخصیت به شمار آمده3 و پدر و پیشوای امت اسلامی نیز به شمار میآید.
همچنین توراتِ حضرت موسی (علیه السلام) و انجیلِ حضرت عیسی (علیه السلام). اما در روايات اسلامی به نام كتاب حضرت نوح و ابراهیم (علیهما السلام) تصريح نشده است. در قرآن کریم نيز از نام كتاب این دو پيامبر عظيم الشأن سخنی به میان نيامده است. در مجموعه داستان پیامبران با داستان زندگی و قصههای 12 نفر از پیامبران بزرگ برای کودکان به صورت داستان آشنا میشویم. در این مجموعه داستان حضرت آدم(ع)،حضرت نوح(ع)، حضرت صالح(ع)، حضرت ادریس(ع)، حضرت سلیمان(ع)، حضرت ابراهیم(س)، حضرت یونس(ع)، حضرت ایوب(ع)، حضرت یوسف(ع)، حضرت موسی(ع)، حضرت عیسی(ع) و حضرت محمد(ص) را میخوانیم.
ثبت ديدگاه