بنابراین کسب مجوزهای لازم از سازمان میراث فرهنگی برای استفاده از این دستگاه ضروری است. سازمان میراث فرهنگی در قوانین حمل و نگهداری دستگاه، جرایم مرتبط با حفاری غیرمجاز و حمل دستگاه را در ۲۱ بند مشخص نموده است. این جرایم شامل مواردی چون حبس برای اشیاء عتیقه خروجی، تخریب نقوش و آثار مذهبی و ملی، حفاری به قصد بدست آوردن اشیاء عتیقه و آثار تاریخی (دفینه‌یابی) و سایر موارد است. تعداد زیادی از مردم از گذشته‌های دور به ‌دنبال کشف اموال عتیقه و گنج بوده‌اند. این موارد و طمع افراد سبب شده ‌است تا آن‌ها با هدف پیدا کردن اموال قدیمی و باارزش برای یافتن فلز اقدام کنند. در شرایطی که شخصی بدون داشتن مجوز قانونی از سازمان میراث فرهنگی این اقدام را انجام دهد یا حتی فلزیاب را نگهداری کند، مرتکب جرم نگهداری فلزیاب شده ‌است.

افرادی که به وسیله فلزیاب، اقدام به کشف اشیاء تاریخی و عتیقه می کنند، اجازه خروج آنها از کشور را ندارند. در صورت اقدام به قاچاق اشیاء کشف شده به خارج از کشور، مجازات حبس از 6 ماه تا 2 سال در انتظار آنها خواهد بود. در ادامه این مطلب به طور کامل به بررسی قوانین حمل و نگهداری فلزیاب پرداخته و همچنین عواقب استفاده غیر قانونی از آن را شرح می دهیم. به ‌عنوان مثال، اشخاصی که در معدن مشغول به کار هستند، ممکن است برای اکتشافات خود در معدن به این دستگاه نیاز داشته باشند. در غیر این صورت حمل بدون داشتن مجوز منجر به ضبط این دستگاه و مجازات فرد خواهد شد.

فلزیاب دستگاهی است که از طریق میدان مغناطیسی و امواج الکترو مغناطیسی قادر به شناسایی اجسام فلزی موجود در زیر زمین است. این دستگاه‌ ها به‌ طور گسترده در زمینه‌ های مختلفی مانند جستجو برای گنج، باستان‌ شناسی، جستجوی اجسام فلزی در عمق زمین، امنیت فرودگاه‌ ها و مراکز حساس و همچنین برای عملیات امداد و نجات مورد استفاده قرار می‌ گیرند. این دستگاه با ایجاد یک میدان مغناطیسی و بررسی تغییرات آن، وجود فلزات را تشخیص می دهد. هنگامی که یک شی فلزی در معرض این میدان مغناطیسی قرار می گیرد، سبب تغییر در شدت آن می شود. فلزیاب این تغییرات را حس کرده و با صدا یا نشانه های دیگر، وجود فلز را اعلام می کند. چنانچه خودش آن دستگاه را ساخته باشد، به دلیل جرم ساخت فلزیاب قابل مجازات خواهد بود.

درحالی که سال ۱۳۹۵ حدود ۱۲۰ مورد استفاده غیرمجاز از فلزیاب ثبت شده بود. در تیترهای قبلی مقاله، جرم بودن یا نبودن حمل و نگهداری فلزیاب، همچنین، مقصود از قانون جدید مجوز گنج یاب، مورد توضیح و بررسی قرار گرفت. در این تیتر از مقاله، به این پرسش که آیا خرید و فروش فلزیاب در ایران جرم است یا خیر؟ پاسخ داده خواهد شد. بر اساس موارد مذکور در پاراگراف قبل، در پاسخ به این پرسش که آیا حمل و نگهداری فلزیاب جرم است یا خیر؟ باید گفت، استفاده و حمل و نگهداری فلزیاب یا در اصطلاح عرفی گنج یاب، بدون اخذ مجوز از میراث فرهنگی، وصف کیفری داشته و مرتکب را با مجازات قانونی حمل و نگهداری فلزیاب​، روبرو خواهد کرد. همانطور که در این مطلب بیان شد، حمل و نگهداری فلزیاب بدون مجوز و خارج از چهارچوب های قانونی، جرم محسوب شده و عواقب جدی را در پی خواهد داشت.

تصور کنید دو نفر با یکدیگر توافق می‌کنند تا در یک ساعت مشخص به یک خانه قدیمی بروند و در آنجا عملیات کشف فلز را انجام دهند. یک روز قبل ‌از زمان سرقت، همسایه آن‌ها موضوع ساخت فلزیاب را به پلیس گزارش می‌دهد. در صورتی ‌که پلیس فلزیاب را از منزل آن‌ها کشف کند، مرتکبان به مجازات جرم ساخت فلزیاب محکوم خواهند شد. در شرایطی که اجسام فلزی در زیر خاک، پشت دیوار یا محل‌های دیگر پنهان یا مفقود شده باشند، از این دستگاه برای پیدا کردن آن‌ها استفاده می‌شود. زمانی ‌که دستگاه فلزیاب در اطراف دیسک خود، فلزی را کشف کند، شدت میدان مغناطیسی با تغییراتی مواجه خواهد شد. در این حالت دستگاه با هشدار دادن این موضوع و ایجاد صدا، کشف فلز را اعلام می‌کند.

بر اساس قانون، حمل و نگهداری دستگاه فلزیاب به صورت غیر مجاز، جرم محسوب شده و فرد خاطی علاوه بر ضبط و مصادره دستگاه، به مجازات حبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد. استفاده از دستگاه فلزیاب در حفاری‌های غیر مجاز علاوه بر ضبط و توقیف دستگاه ۱ تا ۳ سال حبس را هم به دنبال دارد، به جز آن اگر دستگاه به صورت غیر قانونی و بدون مجوز از سازمان میراث فرهنگی به فروش رود باز هم مجازات دارد. نگهداری دستگاه فلزیاب و یا استفاده از آن بدون اخذ مجوز، دارای وصف کیفری است و مرتکب را با مجازات قانونی این امر، روبرو خواهد ساخت و همین امر، ضرورت اطلاع از قانون جدید مجوز گنج یاب در ایران و مجازات حمل و نگهداری فلزیاب​ بدون مجوز را ضروری می سازد.

یکی از اقداماتی که مطابق قانون ما جرم محسوب می‌شود، عملیات حفاری و کاوش غیرمجاز در محوطه‌های تاریخی و باستانی است. معمولا این اقدام با هدف به دست آوردن اموال تاریخی و فرهنگی انجام می‌شود. دستگاهی که برای این اقدام مورد استفاده قرار می‌گیرد، دستگاه فلزیاب است. اگر شخصی با این دستگاه، عملیات کاوش غیرمجاز را برای یافتن فلزهای گران‌بها و تاریخی انجام دهد، جرم فلزیاب محقق می‌شود.

در غیر این صورت، حمل و نگهداری فلزیاب بدون مجوز به جرم تبدیل شده و منجر به ضبط دستگاه و مجازات خواهد شد. افرادی که قصد دارند این دستگاه را بفروشند یا بخرند، باید با مجوز سازمان میراث فرهنگی این اقدام را انجام دهند. یعنی باید حوزه فعالیت خود را به‌ طور دقیق مشخص کنند تا بتوانند برای آن مجوز بگیرند. معمولا جرم خرید و فروش دستگاه فلزیاب با هدف حفاری و کاوش غیرمجاز محقق می‌شود.