نتایج اولیه‌ای که در تحقیقی از دانشگاه استنفورد انجام شد نشان می‌دهد مطالعه کتاب با محتوای نزدیک به ادبیات، ورزش اصلی برای مغز به شمار می‌روند. در صورتی که مطالعه کتاب به صورت تفریحی تاثیرات محدودتری را نشان می‌دهد. همه افرادی که مطالعه کتاب انجام می دهند یک خواننده عادی نیستند. خوانندگان ضعیف ممکن است واقعاً لذت ادبیات را درک نکنند، اما می توان آنها را آموزش داد تا خوانندگان بهتری شوند و در این آموزش مغز آنها واقعاً تغییر می­کند. در یک برنامه شش­ماهه­ی خواندن روزانه از  Carnegie Mellon، دانشمندان دریافتند که حجم ماده سفید در ناحیه زبانی مغز واقعاً افزایش یافته است.

به زبانی ساده، مطالعه علاوه بر تأثیر مستقیمی که بر فعالیت مغز دارد، شما را به فکری عمیق فرو می‌برد. به نظر می رسد شعر به همان روشی مغز را تحریک می کند که موسیقی این کار را انجام می دهد. شعر با نیمکره راست مغز ارتباط برقرار می کند که عواطف را تنظیم می کند. وقتی برای یک نوزاد یا کودک نوپا کتاب می خوانید، به آنها در رشد مغز کمک می کنید که فراتر از رشد زبان است – همچنین در یادگیری عاطفی آنها کمک می کنید.

آن‌ها می‌توانند از چیزهایی جدیدی که یاد گرفتند، در سرگرمی‌ها یا شغل‌های جدید خود استفاده کنند. خواندن کتاب‌های مختلف به فرد کمک می‌کند تا با موقعیت‌ها و چالش‌های گوناگونی آشنا شود و نحوه برخورد با آن‌ها را یاد بگیرد. این تجربه‌ها به بهبود مهارت‌های تصمیم‌گیری و حل مسئله کمک می‌کنند.

مطالعه و خواندن کتاب فوایدی باورنکردنی به همراه دارد که در این مقاله تنها به 15 مورد از فواید کتاب‌ خواندن اشاره می‌کنیم. برای آشنایی با 5 راه ساده برای اینکه بیشتر کتاب بخوانید می‌توانید به این مطلب مراجعه کنید. کتاب خواندن تاثیرات باورنکردنی روی ذهن و عملکرد انسان در زندگی شخصی و اجتماعی می‌گذارد و فواید فوق‌العاده‌ای بدنبال دارد.

از آنجایی‌که مطالعه آرامش‌بخش است و از میزان استرس و تنش می‌کاهد، شما را به خواب عمیق و آرامی فرو خواهد برد. کتاب‌های زیادی هستند که ما را به دنیای بزرگتری می‌برند بطوریکه از محیط شخصی خود دور شده و وارد واقعیات زندگی سایرین می‌شویم. برخی کتاب‌ها حتی قدرت تغییر طرز فکر و دیدگاه‌تان را نیز دارند. صرف وقت زیاد برای تماشای تلویزیون و یا بازی کردن بازی های ویدئویی می تواند سلامت چشم شما را در بلند مدت تحت تأثیر قرار دهد. در دنیای جدید، تخیل شما به بهترین نحو کار می کند، زیرا شما سعی می کنید همه چیز را در ذهن خود ببینید. تحقیقات همچنین به اهمیت رشد هویت  نوجوان اشاره می کند، با شواهدی که به تغییرات عصبی اشاره می کند که ممکن است به این گروه سنی کمک کند که بر تصمیم گیری و سایر عملکردهای مهم تأثیر می گذارد.

هر بار که یک کتاب را میخوانید، باید تنظیمات کتاب، شخصیت ها، زمینه ها، تاریخ، زیرمجموعه ها و خیلی چیزهای دیگر را به خاطر داشته باشید. خواندن یک کتاب ،می تواند استرس را بهتر از پیاده روی یا گوش دادن به موسیقی از بین ببرد. بررسی ها نشان داده اند که استعاره ها بسیار فیزیکی تر از آن چیزی هستند که تصور می کنیم. با خواندن کتاب مطمئنا هدف خود را پیدا خواهید کرد، نه حوصله تان سر می رود و نه احتیاج به همدمی برای درد و دل کردن ، دیگر وقتی برای افسرده شدن نیز نخواهید داشت، پس از همین حالا شروع کنید.

بسیاری از متخصصین فعال در حوزه کودک و نوجوان، والدین را تشویق به پرورش مهارت کتاب‌خوانی می‎کنند تا در تربیت فرزندانی توانمند، موفق عمل کنند. برای درک بهتر ضرورت این کار، در ادامه به بررسی تعدادی از مهم‌ترین موارد تاثیر مطالعه بر مغز پرداخته‌ایم. در مواقعی که افراد با چالش‌های روحی و روانی مواجه می‌شوند، کتاب‌خوانی می‌تواند به عنوان یک راهکار موقت برای فرار از واقعیت‌های منفی زندگی عمل کند. این فرایند به آن‌ها امکان می‌دهد که برای مدتی از مشکلات روزمره خود دور شده و در داستان‌ها و ماجراهای مختلف غرق شوند. این تجربه گاهی می‌تواند به بازسازی روحیه و انرژی افراد کمک کند و آن‌ها را برای مواجهه با مشکلات واقعی آماده‌تر سازد. مطالعات علمی، از جمله تحقیق منتشرشده در مجله Nature، تأیید می‌کنند که تغییرات سبک زندگی می‌توانند اثرات مثبت اپی‌ ژنتیکی ایجاد کنند.

همچنین بر درمان مشکلات سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی نیز تاثیر می گذارد. مطالعه علاوه بر حافظه کوتاه‌مدت، برای حافظه بلندمدت افراد نیز مفید است. همچنین دانشمندان نیز معتقد هستند که مطالعه و خواندن کتاب باعث می‌شود افراد مسن کمتر درگیر زوال عقل شوند.

این یافته‌ها نشان‌دهنده پتانسیل افراد برای کنترل سلامتی ورای ژنتیک هستند. در مورد اینکه آیا خواندن داستان های ادبی تأثیری بر روی مغز می گزارد، بحث هایی وجود دارد. آیا مطالعه می تواند همدلی،  ذهن سازی (آگاهی از افکار دیگران ) و نگرش های مطلوب را بهبود بخشد؟ تحقیقات در این زمینه به نظریه ذهن و شناخت اجتماعی می پردازد.