با خواندن کتاب‌ها، مغز ما بخش‌هایی را فعال می‌کند که هنگام تجربه ‌کردن اتفاقات جدید نیز فعال می‌شوند. این باعث تقویت تحریک درونی ما می‌شود و فرصتی برای درک بهتر احساسات دیگران ایجاد می‌کند. یکی از عوامل مهم در داشتن مطالعه ای اثرگذار، استراحت و تغذیه مناسب است.

اگر به‌دنبال اثری کوتاه اما عمیق برای تأمل و اندیشیدن هستید، درباره معنی زندگی گزینه‌ای عالی برایتان خواهد بود. اما اگر به نوشته‌های تحلیلی علاقه نداشته باشید، ممکن است مطالعه این کتاب کمی چالش‌برانگیز باشد. ویکتور فرانکل نیز در کتاب انسان در جستجوی معنای، درباره تأثیر معنا در زندگی و تحمل رنج‌ها، توضیحاتی کاربردی ارائه می‌کند.

تحقیقات در انگلستان نشان می دهند کسانی که به اصطلاح خوره کتاب خواندن دارند، با مطالعه کتاب آرام می گیرند. این پژوهش ها ثابت کردند کتاب خواندن چیزی فراتر از یک سرگرمی به حساب می آید و کتاب خوان ها در ارتباط با دیگران بهتر عمل می کنند و شادتر هستند. 36 درصد از شرکت‌کنندگان اظهار کرده‌اند که کتاب آن‌ها را به سمت سفر کردن هدایت کرده است. 19 درصد هم اعلام کرده‌اند که با الهام گرفتن از کتاب، به سرگرمی‌های جدیدی پرداخته‌اند.

«باربارا دی آنجلیس» در کتاب «اعتمادبه‌نفس» دست روی این ویژگی حیاتی شخصیت گذاشته‌ است. او با ارائۀ تجربه خود در این کتاب، به‌سادگی به خواننده نشان می‌دهد که داشتن این عنصر حیاتی در شخصیت، چقدر ساده و درعین‌حال مهم است. او در پنج فصل می‌کوشد همۀ وجوه مبحث اعتمادبه‌نفس را برای خواننده تشریح کند.

در حال حاضر، دانشجویان روانشناسی در مقطع کارشناسی برخی دانشگاه‌ها این کتاب را مطالعه می‌کنند. کتاب «نظریه‌های شخصیت» (Personality Theories From Freud to Frankl) «نوشته جورج بوری» (C. George Boeree) را می‌توان به‌عنوان یکی از قوی‌ترین و معتبرترین کتاب‌های ارزیابی‌ نظریه‌های شخصیت در نظر داشت. در این کتاب، دیدگاه‌های فلسفی یا تجربی نظریه‌ها را مقایسه می‌کند و تحقیقات علمی موجود در این حوزه‌ها را توضیح می‌دهد. به‌طور دقیق‌تر، تلاش‌های ۱۰۰ سال اخیر نظریه‌پردازان و محققان مختلف در حوزه روانشناسی شخصیت را می‌توانید پیدا کنید. در ادامه، کارکرد پنج عامل بزرگ شخصیتی را در دنیای واقعی نشان می‌دهد. آقای «توماس ویدینگر» (Thomas A. Widiger) نویسنده این کتاب، در هر بخش از آن، تحقیقات و مطالعات عملی جالبی را از دانشمندان و روان‌شناسان آورده است.

27 درصد از شرکت کنندگان تاثیر کتاب هنگام گرفتن تصمیم هایی مانند تغییر شغل یا پایان دادن به یک رابطه عاطفی نامناسب تایید می کنند. کتاب‌خوانی باعث ایجاد حس آرامش و کاهش استرس و نگرانی‌های روزمره می‌شود. کتاب‌خوانی باعث پرورش و تقویت خلاقیت و مهارت‌های تفکری افراد می‌شود.

همچنین با انواع نظریه‌های شخصیت‌شناسی و تحقیقات مربوط به نقش این نظریات در زندگی افراد آشنا می‌شوید. یکی از مزیت‌های این کتاب، ایجاد ارتباط‌های قوی میان نظریات شخصیتی و تحقیقات انجام شده در این حوزه است. همچنین تست‌های ارزیابی شخصیت موجود در کتاب نیز جذابیت آن را افزایش داده است. به‌طور کلی کتاب شخصیت، آشنایی همه‌جانبه‌ای را برای شما در رابطه با مفهوم شخصیت ایجاد می‌کند.

یکی از نتایج عمده کتاب‌خوانی، بهبود مهارت‌های شناختی و تقویت ذهن است. مطالعه به تمرکز و توجه نیاز دارد و این تمرین ذهنی به افزایش توانایی تمرکز و دقت کمک می‌کند. همچنین، مطالعه می‌تواند حافظه را تقویت کند، زیرا خواندن کتاب مستلزم ذخیره‌سازی و یادآوری اطلاعات است. همچنین، مطالعه‌ی مستمر و پیوسته می‌تواند سرعت و دقت پردازش اطلاعات را افزایش دهد و از این رو به مهارت‌های تحلیلی فرد کمک کند. به ویژه، مطالعه‌ی داستان‌های پیچیده و رمان‌های طولانی به فرد این امکان را می‌دهد که بتواند در مواجهه با مشکلات زندگی، بهتر و منطقی‌تر فکر کند. افراد درگیر با این معضلات، در زندگی شخصی و عاطفی خود با مشکل مواجه می‌شوند.

مطالعه به عنوان یک فعالیت آرامش‌بخش شناخته شده است که می‌تواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند. وقتی فرد کتاب می‌خواند، توجه او به داستان یا مطالبی که می‌خواند متمرکز می‌شود و از افکار نگران‌کننده و استرس‌آور دور می‌شود. این فرآیند ذهنی می‌تواند به عنوان یک مکانیسم مقابله‌ای عمل کرده و به کاهش استرس کمک کند. تحقیقات نشان داده‌اند که مطالعه حتی می‌تواند به بهبود کیفیت خواب نیز کمک کند، زیرا با آرامش ذهنی به خواب رفتن راحت‌تر می‌شود. همچنین، مطالعه به عنوان یک فعالیت مثبت و مفید می‌تواند به تقویت احساس خوشبختی و رضایت در زندگی کمک کند.

هوش عاطفی بالا می‌تواند در روابط انسانی و اجتماعی نقش مؤثری ایفا کند و به فرد کمک کند که با دیگران بهتر ارتباط برقرار کند و در شرایط دشوار از دیدگاه‌های مختلفی به مسائل نگاه کند. نویسنده کتاب «رشد شخصیت» (The Development of Personality) با نام «کارل گوستاو یونگ» در مطالعات خود، راه‌هایی را برای رشد شخصیت افراد معرفی می‌کند. او در تحقیقات خود به‌صورت متمرکز، تأثیر مثبت و منفی والدین، معلم‌ها و سایر افراد مهم زندگی را بر روی رشد شخصیت کودک مورد ارزیابی قرار داده بود. یونگ معقتد بود که تعدادی از اختلال‌های شناختی و هیجانی افراد در طول دوران کودکی به وجود می‌آیند.