به گفته وی، این امکان وجود دارد که آنچه در مناطق مرکزی چین اتفاق ‌افتاد، تفاوت‌های قابل‌توجهی از نظر فرهنگی با رویدادها و شرایط سایر بخش‌های چین داشته باشد؛ به‌گونه‌ای که نمی‌توان آن‌ها را کاملا یک‌پارچه یا مشابه دانست. به عبارت دیگر، آنچه در قلب چین رخ می‌داد، می‌توانست از نظر فرهنگی، بسیار دور از آنچه باشد که در دیگر نقاط این سرزمین اتفاق می‌افتاد. به عبارت دیگر، فرهنگ در آغاز یک تمدن، ممکن است با فرهنگ در پایان آن تفاوت داشته باشد. به همین دلیل، بسیاری از مورخان و باستان‌شناسان امروزی، مفهوم تمدن را چندان مفید نمی‌دانند و به‌جای آن، درباره «فرهنگ‌ها و سنت‌ها» صحبت می‌کنند.

در این کتاب زندگی پیامبر ایران باستان و پراکندگی این دین در ایران تا دوران ساسانیان و سپس دامنه روند تحول تاریخ سیاسی و اجتماعی زرتشتیان در دوران بعد از اسلام مورد تحلیل قرار گرفته. تاریخ ایران باستان نوشته بی‌نظیر میرزا حسن خان مشیرالدوله معروف به پیرنیا است. در این کتاب به وقایع‌نگاری تاریخ پر عظمت عصر باستان ایران از دوران پیش از مادها تا ساسانیان پرداخته شده است.

او با استفاده از دانش علمی، تحقیقات تاریخی و روایت‌های جذاب، نشان می‌دهد که چگونه هر اتاق و هر وسیله‌ای در خانه، داستان‌ها و رازهای فراوانی را در خود نهفته دارد. از آشپزخانه تا حمام، از پذیرایی تا اتاق خواب، از شمع تا چراغ برق، از قلم تا کامپیوتر، از لباس تا صابون، همه و همه نماد و نتیجه‌ای از تحولات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در طول قرون هستند. کتاب تاریخچه‌ی خصوصی خانه یک کتاب جالب و آموزنده است که به خواننده نگاه عمیق و گسترده‌ای به دور و بر خود می‌دهد. او همچنین به رابطه بین نوآوری‌ها و تغییرات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در طول تاریخ اشاره می‌کند و مثال‌های جالب و جذابی را از افراد، ایده‌ها و حوادث مرتبط با هر نوآوری مطرح می‌کند.

برایسن در این کتاب با شوخ‌طبعی از شگفتی‌های معجزه‌آسا، برنامه‌ریزی‌نشده و گاهی شومِ دستاوردهای بشری می‌گوید. اگر دنبال دسته‌ای از کتاب های تاریخی هستید که تصویری گسترده‌تر را ارائه می‌دهند، این فهرست به دردتان می‌خورد. این کتاب‌ها لحظات و رویدادهایی را به تصویر می‌کشند که پیوند میان قاره‌ها، فرهنگ‌ها و دوره‌های تاریخی بوده‌اند.

وی معتقد است که توسعه‌ی دولت بزرگ و کنترل بیش از حد در اقتصاد و زندگی انسان‌ها، به سمت بردگی و زندگی در سلسله مراتبی و اجباری می‌رود. او معتقد است که در حالت طبیعی، انسان‌ها به صورت طبیعی، آزاد و بی‌تابعی از هم زندگی می‌کنند، اما با توجه به تناقضات و نیازهای زندگی، به دنبال راهی برای تامین آرامش و امنیت خود هستند. داوکینز تحلیلی عمیق درباره‌ی مکانیزم‌های انتقال ژن‌ها و چگونگی تأثیر آنها بر ویژگی‌ها و رفتارهای زیستی صورت می‌دهد. این کتاب بسیار تاثیرگذار بود و باعث شد خیلی از مستعمره‌نشینان که قبلاً به حکومت بریتانیا وفادار بودند، به سمت جنبش استقلال گرویده شوند. این کتاب همچنین رهبران انقلاب آمریکا را تحت تاثیر قرار داد و الهام‌بخش نگارش «اعلامیهٔ استقلال آمریکا» در همان سال بود.