این کتاب همچنین این ایده را مطرح می‌کند که انسان‌ها به صورت غریزه‌ای به دنبال اخلاق و معنا هستند و باید در این زمینه منافع عمومی را بر منافع شخصی مقدم بدانند. این موضوع در داستان‌های معاصر مانند پینوکیو، شیر شاه و هری پاتر و همچنین داستان‌های کهن روایت شده است. روان‌شناس مشهور جردن پیترسون، برای پاسخ به سؤالاتی که از مهم‌ترین و مشکل‌ترین سؤالات در زندگی همه‌ی افراد هستند، به‌طور اختصاصی حقایق به‌دست‌آمده از تاریخ را با نتایج جذاب تحقیقات پیشرفته‌ی علمی ادغام می‌کند. پیترسون معتقد است هر کس باید ابتدا از درون و از ابعاد کوچکِ انتخاب های شخصی، اقدام به ساختن و بهبود کند و سپس به سمت سوالات بزرگتر اجتماعی و سیاسی حرکت کند. در این کتاب هر کدام از قوانین نویسنده را در یک فصل و به سبکی داستانی مطالعه خواهید کرد.

سبک نوشتار پیترسون در این کتاب گاهاً متفاوت و پیچیده می‌شود و بعضی اوقات تمایل او به استفاده از جملات و عبارات کوتاهی که یافتن مرجعشان آسان نیست، مشهود است. بیشتر قوانین او به مسئولیت‌های فردی و گرفتن تصمیماتی مربوط می‌شود که به فرد اجازه می‌دهد به صورت موثرتری زندگی کند. جردن پیترسون برای نوشتن کتاب ۱۲ قانون برای زندگی از ترکیب تجربیات کلینیکی و حکایات الهام بخش زندگی شخصی اش سود برده است. او علاقه دارد که برای تاکید بیشتر بر«بودن» این کلمه را با حروف بزرگ بنویسد و در مورد «ظهور بنیادی، بیولوژیکی و غیر تصادفی حقیقت» صحبت کند. بیشتر قوانین او به مسئولیت های فردی و گرفتن تصمیماتی مربوط می شود که به فرد اجازه می دهد به صورت موثرتری زندگی کند. این کتاب مناسب افرادیه که می‌خوان به زندگی خودشون نظم بدن، پیشرفت کنن و مسئولیت زندگی خودشون رو بپذیرن.

چنین هدفی می‌تواند آن‌قدر جذاب باشد که شما خودتان را برای ممکن دانستن آن گول بزنید، علی‌رغم این‌که اتفاقاتی پیش می‌آیند که دستیابی به آن را هرچه بیشتر دور از ذهن می‌سازند. فیلسوف آلمانی، “فریدریک نیچِه”، معتقد بود که شما می‌توانید قدرت روحیه هر فرد را براساس میزان توان تحمل حقیقت محض او بسنجید. اگرچه حقیقت در فرهنگ ما کالایی ارزشمند محسوب می‌شود، اکثر اوقات در حال دروغگویی هستیم. به زبان دیگر، به یک چیز بچسبید و آماده فداکاری برای رسیدن به هدفتان باشید، این‌گونه حتماً پاداش خواهید گرفت. نویسنده روس دیگری به نام “اَلِکساندِر سولژِنیتسین” وجود داشت که معتقد بود، پس زدن بی‌رحمی‌های زندگی حتی وقتی که نسبت به خود شما بی‌رحم است امکان‌پذیر است.

واقعیتِ ذهنی ما همان تجربه‌ای است که ما زندگی‌اش کرده‌ایم و اگرچه شخصی است، اما واقعیت محض است. اگرچه با معیارهای علمی نمی‌توان نام آن را واقعیت گذاشت و بیشتر چیزی شبیه فیلم و نمایش است. دیالیز یکی از درمان‌های پرهزینه و طاقت‌فرسا برای افرادی است که نارسایی کلیه دارند. آن‌ها باید هفته‌ای ۴ یا ۵ روز آن هم به مدت پنج الی شش ساعت در روز عمل دیالیز را انجام دهند. شاید از پاسخ خوشتان نیاید اما این راهی است برای ادامه دادن به پیشرفت و صادق ماندن. با پرسیدن روزانه این سؤال از خود، می‌توانید از لذت پیشرفت هر روزه بهره‌مند مند شده و به قدم برداشتن به سمت انسانی بهتر شدن ادامه دهید.

آیا شکمتان درد می‌کند یا این که تب دارید؟ آیا مشکل بعد از آن شروع شد که چیزی خوردید؟ چه خوردید؟ با دقیق بودن، شما می‌توانید نظم را بازگردانده و شروع به بهبود یافتن کنید. در عوض یک نفر یا شاید چند نفر، از گوش دادن سر باز می‌زنند و مکالمه را به شکل رقابتی نگاه می‌کنند که برای معتبر ساختن پیش فرض‌هایشان باید برنده شوند. پس به جای گوش دادن به حرف طرف مقابل، همواره به این فکر می‌کنند که بعد چه بگویند یا چه بکنند، گویی که در یک مسابقه هستند و باید از دیگری سبقت بگیرند. هزاران سال پس از مرگش، هنوز فیلسوف دوران باستان، سقراط، به عنوان یکی از خردمندترین افرادی که تا به‌حال زندگی کرده شناخته می‌شود.