بنابراین، در گام نخست، اگرچه واگذاری قدرت از سمت حکومت به جامعه ضرورت دارد، توانمندسازی این نهادهای سمتِ جامعه نیز به همان اندازه ضروری است. به همین دلیل است که باید نهادهای مدنی توانمند را شناسایی و تقویت کرد. استارتاپ‌های اجتماعی اصلی‌ترین بازیگرانی هستند که می‌توانند در گام‌های ابتدایی بخشی از کارکردهای دولت و حکومت را برعهده بگیرند. استارتاپ‌های اجتماعی در کنار سازمان‌های مردم‌نهاد، بیش از هر نهاد دیگری می‌توانند زمینه‌ساز توسعه ایران آینده باشند.

یکی از جذابیت‌های کتاب تاریخ دیدمانی، پرداختن به تاریخ از زوایای تازه‌ای است که ابزارهایی چون سینما، عکاسی و مستندسازی را در تحلیل و بازخوانی تاریخ به کار می‌گیرد. نویسندگان با نگاهی ژرف به کارکردهای این ابزارها، مفاهیم کلیدی مانند روایت‌های دیداری در تاریخ، جنگ روایت‌ها، تاریخ مردم، نقد فیلم‌های تاریخی و مستند را تحلیل می‌کنند. آن‌ها همچنین تأکید دارند که بدون درک اهمیت روایت‌های دیداری، روایت‌های مکتوب از تاریخ توان رقابت در دنیای امروز را ندارند.

جامعه و حکومت هر روز در این رویاروییِ قدرت قرار دارند و هر لحظه ممکن است این تعادل بر هم بخورد و جامعه به سمتی غش کند. به این ترتیب، اشتباه است اگر جامعه‌ای فکر کند که با یک انقلاب یا یک قانون اساسی می‌تواند تضمین کند که از این پس در این دالان باریک حرکت خواهد کرد. نه معجزه‌ای از بیرون و نه هیچ کنترلی بر قدرت وجود ندارد که بتواند دائمی باشد.

همان‌گونه که در شکل مشخص است، هر جامعه یا کشوری را می‌توان بر اساس این دو قدرت، جایابی کرد. برای نمونه، نقطة تعیین‌شدة فرضی «الف» در نمودار، نشان‌دهندة قدرت متوسط حکومت و قدرت پایین جامعه است. به موازات آن، می‌توان سازوکارها و ابزارهایی را شناسایی کرد که امکان افزایش قدرت حکومت یا جامعه را داشته باشند. مثلا کاهش سیستم مجوزدهی یا دسترسی آزادتر به داده‌های دولتی، می‌تواند سازوکاری برای افزایش قدرت جامعه باشد و وضعیت جامعه را تغییر و به سمت راست تصویر حرکت دهد. البته این سازوکار به‌تنهایی برای ایجاد تعادل کافی نیست؛ مجموعه‌ای از سازوکارها می‌توانند بخش‌هایی از قدرت حکومت را به سمت جامعه جابه‌جا کنند. مهم‌ترین سازوکارهای تقویت‌کنندة قدرت حکومت نیز در قالب مفهوم دولت‌سازی در این تصویر مشخص شده است.

کتاب دور مانده از توسعه نوشتهٔ استفن هرتوگ و ترجمهٔ زهرا کریمی موغاری و سیدمقداد ضیاء تبار احمدی است. امیر ناظمی دارای دکترای سیاست‌گذاری فناوری و کارشناسی ارشد مدیریت فناوری از دانشگاه علامه طباطبایی و همچنین کارشناسی مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی اصفهان است. مثلا هر زمان که حکومت مان مذهبی بوده، قیام کردیم برای برپایی حکومت لائیک و هر زمانی که حکومتی شاهنشاهی در راس امور بوده، تلاش کردیم عکس جریان آب شنا کنیم …

ناظمی معاون وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، از سال ۱۳۹۷ تا مرداد ۱۴۰۰ بوده است. او مدیر بخش سیاست علم و فناوری شبکه مطالعات سیاست‌گذاری عمومی و مدیر بخش علم و فناوری در مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری در سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ بوده است. از امیر ناظمی تاکنون بیش از ۲۵ کتاب منتشر شده است و یکی از آثار او با عنوان «سناریونگاری یا برنامه‌ریزی بر پایه سناریوها» در سال ۱۳۸۷ برگزیده کتاب فصل ایران شده است. لازم نیست ساعت ها وقت و هزینه اضافی به خرج بدید فقط کافیه بانک کتاب شهر رو دنبال کنید.

دیجی بوک شهر تجربه ای لذت بخش از خرید اینترنتی را برای شما تداعی می کند. کافیه کتابی رو که مدنظرتونه را در سایت ما ثبت، و بعد خیلی راحت درب منزل تحویل بگیرید. خواندن این کتاب را به پژوهشگران تاریخ، هنر، عکاسی و سینما پیشنهاد می‌کنیم. یادداشت‌هایی که مرتبط با برخی از مفاهیمی است که در متن این مقاله‌ها به آن‌ها اشاره شده است.

حتی سازوکارهایی برای خصوصی‌سازی دارایی‌های دولتی فقط زمانی می‌توانند منجر به افزایش قدرت جامعه شوند که جامعه ظرفیت‌های لازم را برای رقابت یا اکتساب این دارایی‌ها داشته باشد. واگذاری این دارایی‌ها بدون توجه به ظرفیت‌های جامعه نتیجه‌ای جز تولید اُلیگارش‌ها نخواهد داشت. به این ترتیب، نبودن نهادهای توانمند در سمت جامعه، منجر به هرج‌ومرج و کاهش کیفیت تصمیم‌گیری‌ها می‌شود؛ همان‌گونه که در دوران پسامشروطه شاهد آن بوده‌ایم.

نکتۀ قابل‌توجه در تدوین این اثر، تلاش برای انسجام‌بخشی به گفتارها و پیوند آن‌ها با موضوع‌ محوری تاریخ دیدمانی است. کتاب تاریخ دیدمانی اثری جامع و نوآورانه است که به بررسی پیوند عمیق شواهد دیداری و تاریخ می‌پردازد. این کتاب، مجموعه‌ای از مقالات، سخنرانی‌ها و مصاحبه‌هایی است که مفهوم تاریخ دیدمانی را معرفی و تبیین می‌کند. تاریخ توسعه و توسعه‌خواهی در ایران را می‌توان از پنجره‌ی نظریه‌های مختلفی مشاهده کرد. یکی از نظریه‌هایی که به خوبی می‌تواند تاریخ ناکام توسعه در ایران را آشکار سازد، نظریه دالان باریک آزادی است.

به این ترتیب، پیش‌نیاز هر راهی به سوی توسعه نیازمند متوازن‌سازی قدرت است. به این ترتیب، می‌توان راه توسعة آینده را در دو گام کوتاه‌مدت و فوری و سپس یک گام بلندمدت خلاصه کرد. ساختار کتاب تاریخ دیدمانی شامل ۱۴ گفتار است که هریک به مباحث مختلفی از جمله کارکرد عکس در دوره‌های تاریخی، ارتباط تاریخ و سینما، و نقدوتحلیل آثار مستند و هنری مرتبط با تاریخ می‌پردازد.