همچنین، به افرادی که دستگاه ها را برای مصارف شخصی، مانند جستجو برای اشیاء گمشده، استفاده می‌ کنند، توصیه می‌ شود که از دستگاه‌ های فلزیاب فقط در مناطقی استفاده کنند که مشکلی از نظر قانونی یا امنیتی برای آن‌ ها ایجاد نکند. این میان، ‌ سازمان (وزارت) ‌ میراث فرهنگی به عنوان شاکی خصوصی وارد عمل شده و در مراجع قضایی برای افراد خاطی تشکیل پرونده می‌دهند و خواستار اعمال مجازات می‌شوند. قبل از پرداختن به قوانین، بهتر است ابتدا با دستگاه فلزیاب و کارکرد آن آشنا شویم.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مجازات حمل و نگهداری فلزیاب در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجازات حمل و نگهداری فلزیاب پاسخ دهند. به همین دلیل افرادی که به دنبال حمل و نگهداری دستگاه هستند، باید اطلاعات مرتبط با قوانین و مقررات مربوطه را به دقت بررسی کرده و از مجوزهای لازم برخوردار شوند. افرادی که بدون مجوز این دستگاه را نگهداری کنند، دستگاه آن‌ها ضبط می‌شود. اگر فردی قصد دارد گنج یاب خود را برای اهداف غیر قانونی مانند جستجوی گنج‌ های تاریخی استفاده کند، مجازات‌ ها می‌ تواند بسیار شدید تر باشد. بر اساس قانون، حفاری و جستجو در مکان‌ های تاریخی و باستانی بدون مجوز، جرم شناخته می‌ شود و ممکن است با زندان و جریمه‌ های سنگین مواجه شود.

‌تبصره 3 – آئین‌‌نامه اجرائی این قانون شامل نحوه احراز صلاحیت متقاضیان مجوز، مدت اعتبار آن و دیگر موارد لازم، حداکثر شش ماه پس از‌ ابلاغ این قانون توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهاد و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید. بنابراین، همگان باید به‌ طور جدی به قوانین و مقررات مربوط به استفاده از سیستم ها توجه داشته باشند تا از بروز مشکلات قانونی جلوگیری کنند. در برخی موارد، برای استفاده از دستگاه در زمین‌ های شخصی یا در مناطقی که حریم خاصی ندارند، ممکن است نیاز به مجوز خاصی نباشد، اما همچنان رعایت قوانین و مقررات ضروری است. اگر حتی دستگاه تنها برای نگهداری مورد استفاده قرار گیرد و فاقد مجوز باشد، باز هم توقیف خواهد شد.

بعضی از افراد برای اقدامات مجرمانه مانند پیدا کردن و کشف اموال و اشیا فلزی عتیقه، فلزیاب تهیه می‌کنند. آن‌ها با این دستگاه به زمین‌ها و محله‌های قدیمی می‌روند تا اموال فلزی و گران‌ بهای آنجا را پیدا کنند. در صورتی ‌که این موضوع توسط ضابطین قضایی کشف شود، مرتکبان به ‌علت ارتکاب جرم داشتن فلزیاب قابل مجازات هستند. فلزیاب‌های مغناطیسی نیز دسته دیگری هستند که برای کشف فلز، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هرگونه اقدامی در جهت تبلیغ، خرید و فروش، حمل و نگهداری دستگاه فلزیاب باید با مجوز قانونی صورت بگیرد. یعنی اگر شخصی بدون داشتن مجوز، این اقدامات را انجام دهد، مجرم است و مطابق قانون مجازات خواهد شد. بر اساس ماده واحد قانون اخذ مجوز برای ساخت، خرید و فروش، نگهداری و تبلیغ استفاده از دستگاه ، مصوب ۱۵/۱۲/ ۱۳۷۹ مجلس شورای اسلامی و آیین نامه اجرایی آن مصوب ۱۶/۱۲/ ۱۳۸۲ هیأت وزیران، هر گونه فعالیت مرتبط با دستگاه‌ های کاوش می‌بایست با مجوز سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری انجام شود. در آیین نامه اجرایی “قانون ضرورت اخذ مجوز برای ساخت، خرید و فروش، نگهداری، تبلیغ و استفاده از دستگاه فلزیاب” نیز، درباره مواردی چون، شرایط تقاضای اشخاص متقاضی دریافت مجوز برای ساخت، خرید و فروش، نگهداری، تبلیغ و استفاده از دستگاه فلزیاب یا اعتبار مجوز صادره درخصوص این دستگاه، تعیین تکلیف شده است. مقصود از قانون جدید استفاده از فلزیاب در ایران، “قانون ضرورت اخذ مجوز برای ساخت، خرید و فروش، نگهداری، تبلیغ و استفاده از دستگاه فلزیاب”، مصوب سال 1379، همچنین، آیین نامه اجرایی این قانون، مصوب سال 1382 می باشد.

بررسی جرم حمل دستگاه فلزیاب غیر قانونی ، در وارد شدن به دنیای فلزیابی، سوالاتی مطرح می‌ شوند و از جمله آنها می‌توان به این اشاره کرد که آیا حمل دستگاه از نظر قانون جرم است یا خیر. افرادی که قصد خرید یا فروش فلزیاب را دارند، باید این فعالیت‌ها را تحت نظارت قانونی و با مجوز انجام دهند. در غیر این صورت، ممکن است به جرم خرید و فروش غیرقانونی فلزیاب محکوم شوند. در گام بعدی، میراث فرهنگی، بررسی ها و پیگیری های لازم را انجام خواهد داد و در صورت احراز فعالیت غیرقانونی در حوزه دستگاه فلزیاب، به عنوان شاکی خصوصی، مراحل قانونی شکایت از مرتکب جرم استفاده بدون مجوز و غیرقانونی از دستگاه فلزیاب را طی خواهد کرد. خرید و فروش فلزیاب یا در اصلاح عرفی گنج یاب، تنها در شرایطی جرم نخواهد بود که خریدار و فروشنده، جزو نهادها و افراد استثنا شده در قوانین این حوزه بوده و یا از مجوز های قانونی لازم برای خرید و فروش فلزیاب در ایران، برخوردار باشند.

یکی از سوالات رایج در میان افرادی که به کاوشگری علاقه دارند، این است که آیا حمل فلزیاب جرم است؟ جواب این سوال بستگی به شرایط مختلف دارد. بر اساس قوانین ایران، استفاده از دستگاه ها بدون داشتن مجوز قانونی جرم است. برای مثال، فردی که دستگاه را بدون مجوز از وزارت میراث فرهنگی و گردشگری حمل کند، مرتکب تخلف شده و ممکن است مجازات‌ های مختلفی از جمله جریمه نقدی، ضبط دستگاه و حتی حبس در انتظار او باشد. ماده ۷ هم تاکید می‌کند که ورود دستگاه‌های فلزیاب به دریافت مجوز از سازمان میراث فرهنگی کشور منوط بوده و رعایت سایر مقررات ناظر به موضوع آن است. به گزارش سلام نو، قیمت یک دستگاه فلزیاب در بازار ایران به ۳۰۰ میلیون تومان رسیده است؛ خرید، ‌فروش، ‌استفاده و حتی نگهداری از آن بدون مجوز میراث فرهنگی، عملی مجرمانه محسوب می‌شود و اگر هنگام حفاری غیرمجاز، ‌کشف شود مرتکب به یک تا سه سال حبس، ‌محکوم خواهد شد. استفاده از فلزیاب بدون کسب مجوز و خارج از چهارچوب های قانونی، عواقب و مجازات هایی را در پی خواهد داشت.

اگر فردی با استفاده از فلزیاب، بدون داشتن مجوز اقدام به حفاری و کاوش به قصد یافتن آثار تاریخی و فرهنگی نماید، علاوه بر ضبط دستگاه، طبق ماده 562 قانون مجازات اسلامی، به حبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد. افرادی که به دلایل شغلی یا صنعتی به فلزیاب نیاز دارند، می‌توانند با دریافت مجوز از سازمان میراث فرهنگی، این دستگاه‌ها را حمل و نگهداری کنند. برای مثال، معدن‌کاران و کارگران کارخانه‌های نساجی می‌توانند با دریافت مجوز، از فلزیاب‌ها برای اکتشافات خود استفاده کنند.